Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Oleamo.sk – prémiové olivové oleje z celého světa najdete na e-shopu z Trenčína

příběh o podnikání na internetu oleamoDalší z podnikatelských příběhů e-shopů z ByznysWebu má olivovou příchuť, řídí se žebříčkem nejlepších světových olivových olejů a na svědomí jej mají dva mladí lidé z Trenčína – Michal a Barbora.

 

Na jejich e-shopu oleamo.sk najdete extra panenské olivové oleje z Itálie a Španělska, bio olivové oleje, olivové oleje s jemnouintenzivní chutí nebo olivové oleje na pečení.

1. Michale, proč jste se s Barborou rozhodli v e-shopu prodávat právě kvalitní olivové oleje? Nabídka v obchodních řetězcích nebo bio obchodech a specializovaných prodejnách není na Slovensku dostačující?

oleamo

Barbora Hozlárová a Michal Kucharovič z oleamo.sk

Přesně tak, na Slovensku se s kvalitním olivovým olejem potkáme zřídka. Kdysi jsem vyzkoušel právě u Barborky jeden domácí olivový olej z Chorvatska, který měl krásnou jablkově-rajčatovou příchuť. Marně jsem si pak kupoval různé značky a různé druhy s nadějí, že najdu něco podobného. Později jsme se pustili do pátrání a do objevování světa kvalitních olivových olejů a zjistili jsme, že je to sféra velmi podobná trhu kvalitních vín a že je velmi vzdálená naší zemi. U nás se v olivových olejích nikdo nevyzná, v slovenských článcích je totální mix názorů, prodejci si propagují jen ty své produkty, které jsou údajně nejlepší na světě.

Našli jsme soutěže, které se dají považovat za objektivní, a olivové oleje, které jsou vysoko v hodnoceních. Po jejich ochutnání to bylo jasné jsou nesrovnatelně lepší a musíme je začít dovážet na Slovensko. 🙂

 

2. Plánujete své zákazníky i vzdělávat např. na blogu? Aby veděli, jak poznat kvalitní olivový olej? Nebo aby zjistili, že za přibližně stejnou cenu, jakou investují do olivových olejů v supermarketech, mohou u vás získat jakostní olivový olej, který jde ruku v ruce se zdravým životním stylem?

Plánuji v blízké době přidat jednoduché infografiky, které by snadno podaly důležité informace. Nikomu se už nechce číst dlouhé blogy o technických záležitostech, a tak se přikláním k infografice. Pravdivé informace jsou právě u potravin velice důležité, protože jsme to, co jíme, a když špatnými návyky a špatnou přípravou kazíme potraviny, velmi si škodíme. Tak je to i při otázce tepelného zpracování olivového oleje, který když je kvalitní, zvládá pečení na 180 °C, dokonce až do 210 °C úplně v pohodě. Setkávám se zejména s opačným názorem lidí. Kdo ví, odkud jej mají. 🙂 S cenami a kvalitou je to tak, že u nás máme momentálně výborný španělský jednodruhový olivový olej s chráněným označením původu, který je za stejnou sumu jako běžný supermarketový olej.

 

e-sho ako výhra v súťaži3. V tipovací soutěži na naší FB stránce jste vyhráli půlroční předplatné nejvyššího balíčku PREMIUM. Za tu dobu jste si e-shop pořádně vytunili i po designové stránce. Dáváte si záležet na kvalitních produktových fotografiích, dokonalých popisech produktů. To všechno zvládáte jen vy dva s Barborou, nebo máte k dispozici profi grafika, webdesignéra a fotografa? Radí vám někdo?

To byla perfektní náhoda, protože jsme právě přemýšleli nad změnou webu a tato výhra přišla jako na zavolanou. Všechno, co se týká webu, si děláme sami, bohužel to takto trvá déle. Pomáhají nám zejména kamarádi, kteří se podíleli na fotografiích, účetnictví nebo podnikatelských radách ohledně e-shopu. Nejvíc to byl kamarád a zároveň jeden z klientů ByznysWebu, Majo Ďurmek z liliana.sk, který mi věnoval spoustu svého času a rad od začátku myšlenky podnikání na internetu. Velmi mi pomáhal i s UX, které jsem na začátku vůbec nevnímal.

 

4. Původně jste měli na jiné platformě rozjetý e-shop oleamo.com. Zdá se, že výhra padla na úrodnou půdu, 🙂 pomohl vám FLOX zvýšit tržby v e-shopu? Resp. usnadnil vám nějakým způsobem podnikání na internetu?

Vypadalo to tak, že FLOX budeme využívat jen jako nějakou bokovku, ale pak jsem v něm objevil obrovské možnosti na customizaci a úpravu podle vlastních představ, tak se mi to velmi zalíbilo. Možnosti úpravy CSS taky udělaly své, dost mi pomohly online návody a perfektní je rovněž supportkterý mi vždy všechno rychle vyřešil.

Šablony se dají upravit, web frčí, jak má, kompatibilita s Analytics, platebními bránami nebo účetnickým softwarem je úplně bezproblémová, tak je to mnohem lepší a hlavně snadnější než předtím. Velmi nám stouply konverze, myslím, že je to i kvůli jednoduchému způsobu objednávání.

 

5. Novinkou ve vašem sortimentu jsou bramborové chipsy pomalu pečené na panenském olivovém oleji s himalájskou solí. Plánujete nabídku rozšířit i o takovéto zdravější varianty oblíbených pochoutek?

Chtěl bych na oleamo.sk mít i výrobky, které jsou vázány na kvalitní olivové oleje. Beru je jako zdravější alternativu k produktům vyrobeným z jiných tuků, a proto sem tam něco přidáme. Ať už jsou to chipsy, nebo italská olivovoolejová nutella možná v budoucnu. Jasně, že vždy jsou a budou tyto produkty vybírány na základě kvality olivových olejů, ze kterých jsou vyrobeny. Např. chipsy San Nicasio se vyrábí pomalým a šetrným smažením při 145 °C v olivovém oleji, který má chráněné označení původu od Almazaras de la Subbética, od kterých je i momentální jednička ve světě extra panenských olivových olejů, Rincón de la Subbética.

 

Je nám ctí, že do naší ByznysWeb rodiny přibyl další zajímavý projekt, který má navíc edukativní cíl – naučit nejen své zákazníky, že kvalitní olivový olej zvládá tepelné zpracování do 210 °C, a nabízet i doma prémiové olivové oleje.

I vy přemýšlíte o tom, že začnete s podnikáním na internetu? Vytvořte si e-shop na 30 dní zdarma a otestujte si, jak funkce a možnosti ByznysWebu sednou vám:

jak vytvořit vlastní e-shop a rozjet podnikání na internetu

 

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V ByznysWebu pracuji od r. 2009. Začínala jsem na supportu, kde jsem měla skvělou příležitost poznat, co podnikatele a majitele e-shopů a webových stránek skutečně zajímá a co potřebují. Proto se snažím hledat taková témata, které vám nabídnou užitečné odpovědi. Maté jiný názor? Budu vděčná za váš feedback – kvasnicova@irisoft.sk :)

Diskuse k článku