Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Affiliate marketing

affiliatePřicházíme s dalším návodem jak si v dnešní moderní internetové době  vydělat prostřednictvím Vaší web stránky. Co tak zkusit provizní systém? 

Affiliate programy

Affiliate program je  označován za partnerský program. Jde o provizní marketing prodeje nebo služeb využitím dalšího zprostředkování.

Je to forma online reklamy a propagace, prostřednictvím které obchodníci (např. provozovatelé internetového obchodu) nabízejí svým affiliate partnerům finanční odměnu za přivedení zákazníka. Jedná se o  zákazníka, který na webu vykoná nějakou činnost – registraci, nákup výrobku, případně  jen návštěvu stránky.

Princip fungování je velice jednoduchý. Jde o obchodní partnerství mezi webovými stránkami prodejce a stránkami, které tyto produkty nlebo služby propagují (affiliate partner). V případě vykonání dohodnuté činnosti (nákup, registrace, návštěva) na web stránkách doporučených ze strany affiliate partnera, dochází k získání provize. Výška provize je předem dohodnuté procento z prodeje. Většinou se odměna pohybuje od 10% do 30 %.

Affiliate marketing

Pokud jste v pozici zprostředkovatele, je jen na Vás, kolik si vyděláte. Z pohledu obchodníka je to velice výhodná forma, protože jako zprostředkovatel se snažíte propagovat web na  co nejrelevantnějších místech. Oproti PPC reklamě je to nejlevnější forma propagace, protože prodejce platí jen za reální prodej produktů nebo služeb, ne za počet kliknutí.

Výhody z pohledu obchodníka

– množství relevantních odkazů na Vaši stránku, které Vás nic nestojí

– získání lepších pozic ve vyhledávání

– zvýšení návštěvnosti

– možnost výběru partnerských webů

– výši provize si určujete sami

– za minimální námahu – noví zákazníci

Výhody z pohledu zprostředkovatele – blogera

– lepší provize jako Google Adsense

– možnost výběru affiliate programu s dobrou provizí

– jednoduchá implementace

– neomezený výdělkový strop

– dobrá efektivita

– zatím poměrně malá konkurence

– účast v programu je zdarma

Aby jsme to neviděli tak jednoduše a růžově, je zde i pár “nevýhod” pro samotné zprostředkovatele – blogery. Pokud chcete jako zprostředkovatel – bloger odkazovat na weby, musí být i Váš web na tom dobře. Minimálně ve výsledcích vyhledávání. Nemluvě o přirozeném trafficu ze SEO, sociálních sítí, for apod. A zde sami dobře víme, že tato cesta je velice zdlouhavá, vyžaduje množství práce, času a trpělivosti, dokud přinese zasloužené peníze 🙂

Používané affiliate modely

PPS / Pay Per Sale

Mezi nejpoužívanější kompenzační model patří PPS ( Pay Per Sale). Jedná se o provizi nabídnutou partnerem formou podílu hodnoty z objednávky. Výše zisku je stanovena procentuální nebo fixnou formou. Provize může být odvozena z první objednávky, z opakovaných objednávek nebo ze všech objednávek, které zákazník uskuteční. Toto je nejčastější forma affiliate modelu.

PPL / Pay Per Lead

Zprostředkovatel získává fixní částku za každého doporučeného zákazníka, který vykoná požadovanou akci – registraci, přihlášení se k odběru novinek nebo vyplnění formuláře.

PPC / Pay Per Click

Jde o platby za klik. Tento model se často kombinuje s modelem PPL – fixní platbou za vykonání akce (registrace, vyplnění formuláře apod.)

Jak na Affiliate a Byznysweb?

U Affiliate programu je nejdůležitější zabezpečit správné měření! Pokud doporučíte affiliate odkaz, nebo díky banneru umístěnému na Vašem webu udělá zákazník u prodejce nákup, chcete to mít zaznamenáno a změřeno. Na zabezpečení měření se používá affiliate software. Nejznámější z affiliate software je např. Affilbox.

Implementace měřícího kódu pro stránky vytvořené v CMS Flox 1 je velice snadná. Kód, který vygeneruje Affiliate systém, se vkládá do děkovné zprávy, která se zobrazuje po odeslání objednávky. Není potřeba nic programovat. Případně druhá možnost s instalací Post Affiliate Pro, kde máte na výběr:

1. Koupě licence, kde dostanete software, který je potřeba nainstalovat. Software se instaluje na server. Cena licence je podle funkcí, které si zvolíte: http://www.postaffiliatepro.com/pricing/

2. Měsíční platba za účet Post Affiliate Pro. V takovém případě nepotřebujete mít server. Post affiliate Pro je nainstalován na servery firmy Post Affiliate pro a Vy máte přístup do Vašeho admin rozhraní – tzv. merchant panel. Ceníky pronájmu: http://www.postaffiliatepro.com/in-house-affiliate-program-hosting/

Je jen na Vás, jakou možnost si zvolíte. V každém případě bude měření nainstalováno a Vy si budete moci  manažovat Váš Affiliate marketing.

Zajímavosti na závěr

Popularita Affiliate programů neustále stoupá. Například v České republice je úspěšnost affiliate vyšší než na Slovensku. Zajímavým příkladem je firma Invia, která partnerům na Slovensku vyplatila téměř 40 000 Eur a Česká Invia téměř 12 000 000 Kč.

Affiliate programů je mnoho. Mezi nimi např.

http://www.webexsys.com/

http://www.webtrader.cz/

vytvořit www stránku, vytvořit e-shop

tvorba www stránky

 

avatar
Autor: Petronela Jesenáková Ing. Petronela Jesenáková - PPC a SEO specialista, držitelka certifikátu Google AdWords Qualified individual - Reporting and Analysis. Je nejmladší z týmu "ByznysWebáků" a ráda poradí i Vám, jak vytvořit úspěšný web. Spravuje reklamní kampaně klientů v Googlu, Seznamu i na Facebooku.