Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Video marketing s minimálním rozpočtem? No problem!

1392851778_video-x-sgi-movieVideo marketing můžeme charakterizovat jako jednu z marketingových strategií zaměřenou na propagaci firmy, značky, služby nebo produktu prostřednictvím krátkých videí. Cílem je přesvědčit potenciální zákazníky k dosažení stanoveného cíle – zakoupení daného zboží nebo objednání služby.
Podle předpovědí portálu Cisco.com prohlížení videí dosáhne v roce 2017 až 69% celkového využívání internetu (pro porovnání, v roce 2012 se jednalo o 57% celkového internetového trafficu).

Jak začít s video marketingem?

Je potřeba si zodpovědět následující otázky:
1. jaká je cílová skupina, kterou chcete oslovit?
2. jaký má být kontext videa – jaký produkt nebo službu Vám má pomoci prezentovat?
3. jak jej budete natáčet – svépomocně nebo využijete profesionální služby?
4. kde budete video prezentovat – na jakých video portálech nebo sítích?
5. jakou variantu video prezentace budete natáčet? – propagační video, video recenzi nebo referenci

Mějte na paměti, že optimální délka video spotu je 15 vteřin. Proto, pokud máte v plánu rozsáhlejší reklamní poselství, rozdělte video na jednotlivé sekvence.

Animované video je mnohem více trendy

V rámci video marketingu se nemusí nevyhnutně jednat jen o video se skutečnými postavami, mnohem oblíbenější jsou animovaná videa.
Devízou je, že prostřednictvím online programů si dokážete animované video vytvořit i sami a ušetřit tak poměrně dost financí z Vašeho rozpočtu.
Jednotlivé programy nabízejí login prostřednictvím sociálních sítí a rovněž i statistiky návštěvnosti. Nabízejí i placené programy s doplňkovými funkcionalitami, ale k dispozici je i testovací režim na 30 dní zdarma.

Zkuste např. jeden z následujících programů:
1. Videoscribe – je charakteristický tím, že všechny animace vykresluje ruka. Nechybí drag and drop funkce, prostřednictvím které jednotlivé části videa přetáhnete na potřebné místo. Pro každý element je možné nastavit individuální čas přehrávání.
2. PowToon – Vám umožní vytvořit i prezentaci, prezentační video, pomůcku na vyučování, videoinfografiku, příp. zajímavý obsah na Vaše profily nebo stránky na sociálních sítích.
3. Moowly – kromě animovaného videa umožňuje vytvořit i prezentaci nebo banner pro slevu nebo akci, kterou chystáte.
4.Wideo – je prozatím v beta verzi, ale svůj účel plní. Kromě standardních prvků můžete do děje zakomponovat i vlastní obrázky.
5. Goanimate – zvolte v případě, že se rozhodnete do děje obsadit postavy s “real” dialogem. Na výběr máte téma s typickými postavičkami – šikmookí hrdinové, zvířata divočiny, byznys apod. Vybrat si můžete dokonce i scénu, kde se bude děj odehrávat.

Výhody video marketingu

· nízké náklady – v případě, že se jedná o jednoduché prezentační video nebo krátké představení firmy nepotřebujete služby profesionálů
· vysoká úspěšnost v SERP ve srovnání s náklady na výrobu videa
· vyšší relevantnost video příspěvků proti klasickým textovým postům
· jednoduché a rychlé šíření na internetu a sociálních sítích
· podpora brandingu a firemního image
· moderní metoda komunikace se zákazníky a podpory PR
· v případě úspěšné kampaně zlepšení pozic ve výsledcích vyhledávání
· možnost zatraktivnění obsahu díky audio-vizuální komunikaci
· usnadňuje pochopení reklamního poselství
· v současnosti čím dál víc uživatelů internetu vyhledává informace právě prostřednictvím videí – ať už se jedná o návody na použití nebo např. představení nového automobilu

Nevýhody video marketingu

· v případě pomalejšího internetového připojení omezená rychlost přehrávání a pomalé načtení souboru
· v rámci šíření videa uživateli hrozí znehodnocení značky (někteří uživatelé jej mohou považovat za spam).

Video již mám, co dál?

Po dokončení videa nasleduje propagace na internetu a sociálních sítích.
Součástí video marketingu by mělo být vytvoření vlastního Youtube kanálu, na kterém budete Vaše videa sdílet.
Existují ale poměrně nové video sociální sítě, díky kterým můžete lépe oslovit Vaši cílovou skupinu. Rovněž Vám v rámci Vašeho účtu nabízejí přehledné statistiky informující nejen o počtu vidění Vašich videí, ale i o počtu followerů a odběratelů. Kromě přihlášení prostřednictvím Vašeho Twitter nebo Facebook účtu nabízejí i aplikace pro iPhone, Android nebo Windows Phone.

1. Keek – kombinuje funkcionalitu Twitteru, Facebooku a Youtubu a je určen především pro teenagery od 13-25 let. Předpovědi jsou v jeho případě velice podobné jako kdysi u Pinterestu, tedy očekává se prudký nárůst počtu aktivních uživatelů a nárůst významu pro SEO. Video jednoduše naimportujete z externího zařízení nebo nahrajete přímo přes aplikaci.

2. Viddy – Vám hned po přihlášení nabízí oblasti nebo konkrétní osoby, které by jste mohli sledovat. Videá, které na Viddy nahrajete, můžete upravit pomocí 3 filtrů:
· černo-bílý
· třpitivý
· klasický, který Vašim videím dodá vintage look
Pozor – Vaše nahrávaná videa nesmí přesáhnout 15 vteřin!

3. SocialCam – aplikace bez limitu nahrávaných videí, co se považuje za obrovskou konkurenční výhodu a proto je SocialCam nejvhodnějším na prezentaci Vašich rozsáhlejších video kampaní.

4. Vimeo – je na Vás jak si s vyčleněným, 500 MB, prostorem naložíte. K propagaci videa získáváte i bonus ve formě možnosti mixovat video, doplnit  jej o legální hudební podmaz nebo vyšperkovat některým z grafických efektů.

Video marketing je jednou z efektivních marketingových strategií, kombinuje výhody klasické televizní reklamy s interaktivitou uživatelů na internetu.
Je vhodný na prezentaci jakékoliv firmy nebo větší společnosti, jelikož čím dál větší procento populace upřednostňuje obsah ve formě videa před textem.

5 tipů na závěr:
1. Personalizujte se! – pokud prezentujete ve videu Vaši firmu a její úspěchy, logicky by v něm měli vystupovat i Vaši reální zaměstnanci.
2. Stanovte si redakční plán! – pravidelnost je na místě i v tomto případě. Videa na sebe nemusí navazovat, podstatní je, aby jste byli aktivní a ve Vašich odběratelích nebo follower-ech vzbudili zájem o vaše další videa.
3. Tutorial je IN – v návodu na použití je zbytečně mnoho textu a obrázků, tak proč nezjednodušit život Vašim zákazníkům?
4. Pokud si nejste jistí, testujte! – když nemáte ani páru o tom, jak budou na Vaše videa reagovat oslovení potenciální zákazníci, zkuste uživatelské testování.
5. Feedback is important! – nespoléhejte se jen na Word of Mouth. Snažte se případně vylepšit kritické pasáže, popracovat na kvalitě zvuku apod.

vytvořit www stránku, vytvořit e-shop

tvorba www stránky

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V ByznysWebu pracuji od r. 2009. Začínala jsem na supportu, kde jsem měla skvělou příležitost poznat, co podnikatele a majitele e-shopů a webových stránek skutečně zajímá a co potřebují. Proto se snažím hledat taková témata, které vám nabídnou užitečné odpovědi. Máte jiný názor? Budu vděčná za váš feedback – kvasnicova@biznisweb.sk :)