Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Proč lidi ignorují formuláře na Vaší www stránce nebo e-shopu?

proč lidi nevyplňují formulárř na www stránkáchNa jednoduchou otázku jednoduchá odpověď – protože se obávají zneužití osobních údajů a dalšího spamu. Červené hvězdičky u povinných polí působí na některé uživatele přímo odpudivě. 

Podívejme se blíž na 8 nejčastějších důvodů nevyplnění formulářů na www stránkách nebo internetových obchodech, které uvádí portál uxmovement.com.

 Obavy ze spamu

I přes to, že často právě registrace na www stránkách přináší své výhody, poměrně vysoké procento uživatelů se obává, že právě po registraci je začnete “zahlcovat” nevyžádanou poštou a jejich mailbox se bude plnit raketovou rychlostí. Aby jste podobným obavám předešli, nezapomeňte  uvést informaci, že registrací (tedy vyplněním pole e-mailová adresa)  uživatel souhlasí se zasíláním newsletteru, příp. aktuálních akcí.

 

Strach před spamováním přátel na sociálních sítích

Jak jistě dobře víte, na www stránkách, které umožňují registraci/přihlášení prostřednictvím Facebook-u nebo Twitter-u hrozí, že Vaše přátele a followery začne daná sociální síť obratem spamovat. Proto, pokud uvažujete o takovém usnadnění, ujistěte se, že aplikace nebude žádné automatické spamy odkazující na jakoukoliv minimální činnost uživatele rozesílat jeho známým.

login prostřednictvím twitteru

příklad aplikace, která “nezneužívá” vaše followery nebo váš profil na Twitteru

“Co když se uživatelský účet nedá smazat?”

Pro někoho přímo hororová představa. I když v našich obchodních podmínkách uvádíme, že uživatel našeho redakčního systému musí mít 18 let , často se setkáváme s případy, kdy si nezletilé dítě vytvoří testovací web nebo naobjednává služby za tisíce Kč a vystresovaní rodiče žádají o ukončení služby.

registrace na www stránku

Bezplatná registrace na www stránku s možností deaktivace kdykoliv

“Čo když se k mým údajům dostane nějaký hacker?”

Pocit nejistoty ze zneužití údajů dnes vyřeší SSL certifikát. SSL certifikát umožňuje bezpečně komunikovat uživateli s www stránkou – např. při registraci šifruje přihlašovací hesla nebo při online platbě zašifruje čísla platebních karet.

SSL certifikát zaručuje autentičnost vaší www stránky nebo e-shopu.

ssl certifikát, certifikát zabezpečení ssl

SSL certifikát

 Příliš dlouhý formulář ve srovnání se získanou hodnotou

Na některých www stránkach nebo e-shopech je registrace opravdu příliš zdlouhavá. Zákazníky proto odrádí od samotné koupě zboží. Zákazník stránku otevře s tím, že jde rychle objednat zboží. Pokud se k tomu ještě přidá kombinace, že zákazník se nerad registruje, podmínkou registrace před nákupem a podobným formulářem jej posíláte nakoupit ke konkurenci

zbytečně dlouhý registrační formulář

Možná jste se již setkali s podobně zdlouhavým přihlášením na www stránky, kdy se od Vás požadovalo i vyplnění captcha kódu, který navíc nefungoval a tak jste jej neúspěšně zadávali pořád dokola. Podobným “vylepšením” se raději vyhněte a využijte raději stručné, jasné a výstižné přihlašování jako například v naší mobilní aplikaci Flox:

Jednoduché přihlášení na www stránky a e-shop

Zbytečně se nevyptávejte

V některých formulářích, např. na e-shopech s dětskými potřebami, se setkáme s dotazy, které se Vám na první pohled mohou zdát zbytečné:

zbytecne otazky ve formulari

Zbytečné otázky na www stránce

Faktem je, že když uvedená pole vyplníte, v den narozenin Vašeho dítěte Vám přijde e-mailem gratulace 🙂

Aby jste návštěvníky vašich www stránek tímto způsobem neodradili, vysvětlete jim, proč uvedené údaje požadujete:

Registrace testovací verze vyžaduje číslo karty

Pokud je jednou něco na test, počítáme s tím, že to bude bezplatné. Ve formuláři je proto úplně zbytečné políčko pro vyplnění čísla karty (to si nechte v záloze například až do objednávkového procesu).

Titulka nevypovídá nic o zaměření www stránky/e-shopu

Pokud z titulní stránky není jasné, o čem web je, administrátor nemůže být zklamán, že se na takový web nikdo neregistruje. Stejně tak hraje důležitou roli i atraktivita a aktuálnost titulky. Nezapomeňte ani na prezentaci výhod, které nabízíte při registraci!

vytvořit www stránku, vytvořit e-shop

tvorba www stránek

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V ByznysWebu pracuji od r. 2009. Začínala jsem na supportu, kde jsem měla skvělou příležitost poznat, co podnikatele a majitele e-shopů a webových stránek skutečně zajímá a co potřebují. Proto se snažím hledat taková témata, které vám nabídnou užitečné odpovědi. Máte jiný názor? Budu vděčná za váš feedback – kvasnicova@biznisweb.sk :)