Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Open Source CMS – ano nebo ne? – 1.část

open source cmsNedávno jste se na Živě.cz mohli dočíst, že z analýzy zdrojových kódů za rok 2013 vyplývá, že Open Source CMS obsahuje méně chyb. Statistiku vypracovala firma Coverity, která původně pracovala pod americkým ministerstvem obrany a každý rok analyzuje stovky milionů řádků otevřených kódů nebo uzavřených aplikací.

Debata kolem Open Source systémů se znovu rozproudila i po tom, co se v médiích objevila zpráva o tzv. chybě Heartbleed (pro servery ByznysWeb.cz již nepředstavuje žádnou hrozbu – více info).

Pro nezainteresované v krátkosti  vysvětlím, o co se jedná.

V březnu 2012 se v knihovně OpenSSL objevila chyba, která umožňovala získat ze serverů i jednotlivých klientů např. bezpečnostní hesla a další bezpečnostní prvky. Váš web se tedy tvářil zabezpečen a hackerem nepřístupný, ale opak byl pravdou.

V dnešním článku Vám představíme prvních 5 faktorů, které Open Source CMS právě nenahrávají do karet.

 Co je Open Source CMS?

Jak překlad samotného názvu napovídá, takový systém s otevřeným kódem je přístupný každému. Nejznámější  licencí pro otevřený kód je  tzv. GNU GPL. Nejčastěji se pojem Open Source spojuje s tzv. Open Source Initiative (OSI).

Tato nezisková organizace se věnuje propagování otevřeného kódu, zejména prostřednictvím certifikačního programu, který posoudí, zda licence programu plní definici otevřeného kódu nebo ne.

Mezi snad nejznámější Open Source CMS patří:

Closed vs. Open Source CMS 

Základní rozdíl je samozřejmě v tom, zda uživatelé vidí do zdrojového kódu nebo ne.

Closed CMS může nabídnout lepší zabezpečení a samozřejmě i podporu svým zákazníkům, jelikož je za takový systém na tvorbu web stránek někdo i reálně zodpovědný. Společnosti, které Closed CMS vyvíjejí si účtují pravidelné poplatky. Co se týče updatů nebo nových funkcí, ty jsou ve většině případů součástí poplatků.

 

Argumenty PRO

Jednoznačně největší výhodou je cena. Základ systému je zdarma.

Mezi několika miliony uživatelů se najde poměrně slušné procento těch, kteří aktivně na vývoji open source pracují.

Faktem však je, že prakticky nenajdete nikoho, kdo 100% rozumí celému systému a všem jeho modulům a bude Vám vždy k dispozici.

Dalším pozitivem je možnost využití obrovského množství šablon, např. i z Templatemonster.

Prvních 5 argumentů PROTI

1. Odbugovávání je “veřejné”

Každý bezpečnostní bug, každá chybička ve zdrojovém kódu je viditelná, jelikož do zdrojového kódu vidí každý uživatel.
Můžete sice argumentovat, že čím více uživatelů chyby vidí, tím více se jich odhalí, ale stále není nikde a nikým garantováno, že budou i odstráněny. Pokud provozujete web na open source a jsou veřejné chyby, kdykoliv a kdokoliv Vám může web nebo eshop “zrušit”.

 

V uzavřeném systému je zdrojový kód zakryptován, neviditelný a nedá se jednoduše prolomit a poškodit tak web stránku.
 

 

2. Update a údržba jsou zbytečně komplikované
Je nutná neustála manuální údržba, sledování updatů a jejich nahrávání. Tyto činnosti si vyžadují zásah programátora, čím se provozování www stránky nebo e-shopu prodraží.

 

V ByznysWeb.cz řešíme údržby nebo updaty denně. Jakmile odhalíme potenciální problém, automaticky jej opravíme. Naši klienti se nemusí o nic starat. Samozřejmě,  jakmile jeden zákazník nahlásí problém, oprava se projeví všem klientům.
 
3. Pluginy nebo změny vyžadují prográmatora
Stejně jako v bodě 2, pokud nepatříte mezi programátory, nebudete si zřejmě umět naimplementovat ani pluginy (např. různé SEO balíčky nebo Broken Link Checker apod.), ani cokoliv změnit. Výměna hlavičky nebo slidů v banneru Vám opět zasáhne do rozpočtu. O nových funkcích můžete často jen snít.

 

Na rozdíl od toho v ByznysWeb.cz nové funkce pribývají automaticky, o novinkách uživatele našeho redakčního systému Flox informujeme pravidelně v newslettrech a na sociálních sítích.

 

4. Použitelnost není prioritní
Jak jsem již uvedla, uživatelé sami vyvíjejí Open Source systém. Nezamýšlejí se však nad použitelností jednotlivých prvků na hotovém webu. To je často kámen úrazu.

 

V ByznysWebu máme za sebou 10 let práce a stovky setkání s  klienty, kteří nejsou programátoři, pouze běžní uživatelé. Pravidelně organizujeme školení práce s ByznysWebem, kde získáváme cenné zpětné reakce od zákazníků. Snažíme se, aby byl ByznysWeb jednoduchý.

 

5. Cloud nehrozí
Některé řešení jsou robustné a pomalé. Zaberou na serverech neskutečně mnoho místa.
“Přehození” Vašich www stránek nebo internetového obchodu na rychlejší, bezpečnější a modernější cloud je zrealizovatelné jen s pomocí profesionálů. To představuje další neočekávaný výdej.

 

Poznámka: Článkem chceme jen poukázat na některé nevýhody, které Vám v průběhu podnikání na internetu mohou neplánovaně zasáhnout do finančního rozpočtu.

Zdroj:

http://www.coverity.com/press-releases/coverity-scan-report-finds-open-source-software-quality-outpaces-proprietary-code-for-the-first-time/

http://www.zive.cz/clanky/open-source-je-poprve-kvalitnejsi-nez-proprietarni-software/sc-3-a-173353/default.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/Heartbleed

http://mashable.com/2011/04/05/best-cms-for-business/

vytvořit www stránku, vytvořit e-shop

tvorba www stránky

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V ByznysWebu pracuji od r. 2009. Začínala jsem na supportu, kde jsem měla skvělou příležitost poznat, co podnikatele a majitele e-shopů a webových stránek skutečně zajímá a co potřebují. Proto se snažím hledat taková témata, které vám nabídnou užitečné odpovědi. Máte jiný názor? Budu vděčná za váš feedback – kvasnicova@biznisweb.sk :)