Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Chcete napředovat? Mluvte s přáteli!

jak funguje mastermind groupV životě i byznysu umí člověka nečekaně posunout i zdánlivé drobnosti.

Například pravidelné setkání s podobně smýšlejícími lidmi.

Dělali tak mnozí velikáni ducha a činu: J.R.R. Tolkien, Henry Ford, Thomas A. Edison, ale například i Karel Čapek se svými „pátečníky”.

Aby bylo setkání efektivní, je dobré dát mu formu. Účinná je například metoda Mastermind Groups. V čem všem může pomoci?

 

Zodpovědnost 

Na setkáních mastermind skupin jejich účastníci mluví i o svých plánech. No a když se k něčemu zavážete před skupinou, tak to s velkou pravděpodobností dodržíte. Nechcete přece lidi zklamat.

 

Zpětná vazba

V takových skupinách se většinou setkávají ti, kteří pracují ve stejné brandži. Mají podobné zkušenosti, ale jiný pohled na věci. To je velmi cenné. Díky tomu se dokáží na problémy nebo otázky podívat z nečekaných stran a nabídnout řešení, na které by člověk sám nepřišel.

Poznávání silných stránek

V rámci rozhovoru ve skupině může člověk zjistit, že to, co je pro něj hračka, je pro jiného neřešitelný problém. Často se stává, že neznáte své silné stránky. Ve skupině je můžete snadno odhalit.

Sebareflexe

Struktura takových setkání většinou dává každému z účastníků prostor, aby ostatním řekl o své činnosti v posledním čase. Díky tomu je člen skupiny motivován připravit se na setkání a přemýšlet o tom, co a jak dělal. Dostane čas a důvod pro sebareflexi.

Spolupráce

Na mastermind setkáních poznáte lidi, kteří mají jiné talenty a schopnosti jako vy. Proto zde můžete snadno navázat spolupráci a pomoci si navzájem při konkrétních projektech. V rámci skupiny si můžete vzájemně pomoci i s propagací – například sdílením na sociálních sítích nebo na blozích.

Výsledky

Plnit cíle, které jste si stanovili a prožívat úspěch ostatních zvyšuje sebedůvěru. Ta, v kombinaci s podporou skupiny a zpětnou vazbou, kterou získáte, přináší časem očividné výsledky.

Jak mastermind skupinu vytvořit a vést?

Nejsnadnější je zapojit se do skupiny, vedené profesionálním facilitátorem. Mastermind skupinu ale můžete vytvořit a vést sami. Lidi, kterých by jste v takové skupině chtěli, nejsnadněji najdete na sociálních sítích nebo různých fórech – pokud je tedy neznáte z reálného života. Důležité je, aby členové mastermind skupiny měli různé povolání, i když z příbuzných oblastí. Tak se budete moci nejlépe navzájem obohacovat. Ideální velikost skupiny je kolem 6 lidí.

Jak to funguje?

Když máte svých ideálních 6 lidí,

– domluvte si pravidelný čas setkávání (klidně i přes Skype nebo jinou online platformu,) nejlépšie na 1-2 hodiny týdně.

– Stanovte, kdo bude strážit čas a setkání moderovat.

– Je dobré, pokud členové skupiny vědí jak podávat kvalitní zpětnou vazbu a ovládají další základní komunikační dovednosti.

– Před každým setkáním se připravte. Shrňte si, co jste od posledního setkání dělali, co jste dosáhli a co se vám nepodařilo.

– Setkání začněte vzájemným sdílením těchto reflexí.

– Poté by se skupina měla věnovat problémům, které její členy trápí. Může to vypadat tak, že každý si vybere svůj největší problém a požádá ostatní o radu. Nebo se můžete každý týden věnovat pouze jednomu členovi, ale o to detailněji.

– Setkání ukončete kolem, ve kterém si každý stanoví cíl na další období.

Jestli vás toto téma zaujalo, přečtěte si více informací o metodě Mastermind skupin.

tip Tip:

Pokud se chcete na prezentaci vašich cílů připravit , doporučujeme např. nástroj Prezi nebo Coggle.

avatar
Autor: Miro Pastorek Miro Pastorek je copywriter ze sítě kreativnepero.sk. Rád pracuje s přáteli a miluje diskuse v kavárně.