Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Cashback jako součást marketingové strategie e-shopu

cashback plnapenezenka.czCashback, tedy vrácení peněz z nákupu, patří k velmi oblíbeným způsobům nakupování na internetu nejen v zahraničí, ale už i v našich zeměpisných šířkách.

Cashback portálů je více, například PlnaPenezenka.cz.

Nákupy ve více než 500 zaregistrovaných e-shopech využívá aktuálně téměř 400 000 uživatelů.

Jaké jsou výhody cashback portálů pro samotné e-shopy a zákazníky, jsme se zeptali Petra Marcelyho, který má na starosti fungování portálu PlnaPenazenka.sk.

1. Petře, cashback portálů je na Slovensku i v Čechách poměrně hodně. Řekněte, proč bych si měla vybrat právě PlnaPenezenka.cz? Nabízíte zaregistrovaným zákazníkům nebo e-shopařům něco navíc? Čím je právě váš cashback jiný než ostatní?

Peter Marcely, Marketingový špecialista Plnapenezenka.cz a Plnapenazenka.sk

Peter Marcely, marketingový špecialista Plnapenezenka.cz a Plnapenazenka.sk

V České republice využívá služby portálu PlnaPenezenka.cz aktuálně téměř 400 000 uživatelů, což z nás dělá jedničku na českém trhu. Zákazníci jsou s našimi službami velice spokojeni a to významně odpovídá na otázku, proč by měli slovenští uživatelé věřit právě nám. Na českém i slovenském trhu se setkáváme víceméně s tou samou konkurencí, uživatelům se proto snažíme nabídnout vždy něco navíc. Proto mají naši zákazníci možnost využít například garanci spokojenosti, která zaručí dodatečné připsání odměny i v případě, že se odměna technicky správně nepřipíše. S tím souvisí rovněž náš velký důraz na kvalitní a ochotnou zákaznickou podporu, která je vždy připravena a snadno si poradí se vším, co se týká nákupů na internetu. Aktuálně máme také nejvyšší odměnu za doporučení nového uživatele (300 Kč) a neustále se snažíme pracovat na rozšíření nabídky e-shopů. Nedávno jsme spustili, zatím jen v české verzi, srovnávač módy  Lookio.cz, který uživatelům nabízí výběr ze stovek tisíc módních produktů na jednom místě, navíc s cashback odměnou. Zákazníci tak již nemusí složitě hledat módní kousky v každém obchodě zvlášť. Jakmile se nám koncept Lookio.cz osvědčí, plánujeme jeho rozšíření i na Slovensko.

2. Jak probíhá registrace uživatelů a za jakou dobu po nákupu jim vrátíte částku na účet? Je možné si tyto vrácené částky nechat vyplácet až po dosažení vyšší sumy, např. 1000 Kč?

Registrace probíhá poměrně snadno, uživatelům zabere jen pár vteřin a – stejně jako celé používání Plné Peněženky – je bezplatná. Odměna je po nákupu registrována na účtě prakticky hned a následně čeká na potvrzení e-shopem. Ten ji potvrdí zpravidla ve chvíli, kdy uplyne zákonná lhůta na vrácení zakoupeného zboží. U každé odměny může uživatel vidět předpokládané datum schválení, vypočtené pro každý obchod zvlášť. Výplatní minimum máme nastaveno na 1 Kč, co znamená, že na vyplacení není nutno dlouho čekat. Jakmile uživatel nasbírá odměny v hodnotě minimálně 100 Kč, do výplaty mu automaticky přiřadíme všechny získané bonusové odměny, což může být například až 6000 Kč za doporučení Plné Peněženky, vstupní bonus ve výši 50 Kč nebo odměna za stažení naší lišty do prohlížeče.

3. Vyplácení odměn je automatizované? Není to pro e-shopy práce navíc, vracet někomu částku z nákupu?

Uživatelé si o vyplacení odměn musí požádat na našem portálu a peníze jim následně budou do několika pracovních dnů vyplaceny na jejich bankovní účet. Většina uživatelů ocení, když si mohou vyplatit větší částku najednou, a proto velice rádi vyplácíme částky od  2000 Kč a výš, které jsou sesbírány z více nákupů a z nichž mají uživatelé pochopitelně velikou radost. O vyplácení cashback odměn se technicky staráme my, e-shop nás jen informuje, která objednávka proběhla úspěšně a která ne. Větší e-shopy mají tento systém plně automatizovaný a propojený se skladovým a výdejním systémem, kde k registraci a potvrzování odměn dochází automaticky. U menších e-shopů je potřebný manuální zásah v podobě stornování nevyzvednutých objednávek, což ale není až takový problém, jak by se mohlo na první pohled zdát, a většinou to zabere odhadem několik desítek minut měsíčně.

4. Jaký má podle vás význam registrace e-shopů do cashback portálů? Přivede jim PlnaPenezenka.cz další věrné a spokojené zákazníky?

PlnáPeněženka.cz/PlnáPeňaženka.sk je pro internetové obchody velmi zajímavý marketingový kanál, kterým aktuálně mohou v ČR a SR oslovit více než 400 000 uživatelů, zvyklých pravidelně nakupovat na internetu. Uživatelé, kteří jsou obeznámeni s možností nákupu s cashback odměnou, vykazují v průměru vyšší objednávky a nákupní aktivitu, protože mají vždy radost ze získané odměny, a proto mohou být pro zapojené e-shopy novými a kvalitními zákazníky. E-shopům navíc pomáháme s šířením jejich značky a s dalšími marketingovými aktivitami, protože máme podobné cíle jako samotný obchod, a tím je objednávka uživatele v konkrétním e-shopu.

5. Doporučili byste registraci e-shopu na PlnaPenezenka.cz začínajícím podnikatelům?

Určitě ano. Vhodná spolupráce s cashback portály, případně s affiliate marketingem jako takovým, může pomoci e-shopu akcelerovat růst a vytěžit marketingové kanály, které zatím nejsou až tak známé a konkurenční jako například PPC nebo reklama na Facebooku a o to větší potenciál pro e-shopy znamená. U podnikatelů, kteří to se svým e-shopem myslí vážně, by proto měl být cashback již víceméně povinnou součástí marketingového mixu.

 

Cashback je skvělým prostředkem k propagaci nejen pro začínající e-shopaře. Má co nabídnout samotným podnikatelům, ale taky samotným zákazníkům. Vědomí, že za nákup v e-shopu můžete získat určitou částku zpátky, skvěle motivuje zaregistrovaného uživatele k dalším nákupům a přispívá tak k budování stabilní základny vašich spokojených zákazníků, kteří se o takovou pozitivní zkušenost velice rádi podělí.

A to je ten správný důvod začlenit cashback i do své marketingové strategie, co vy na to?

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V ByznysWebu pracuji od r. 2009. Začínala jsem na supportu, kde jsem měla skvělou příležitost poznat, co podnikatele a majitele e-shopů a webových stránek skutečně zajímá a co potřebují. Proto se snažím hledat taková témata, které vám nabídnou užitečné odpovědi. Máte jiný názor? Budu vděčná za váš feedback – kvasnicova@biznisweb.sk :)