Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Jak na SEO pro vaše video

Video je jedna z cest k lepšímu SEO. To, že produktová videa dokážou přesvědčit polovinu vašich zákazníků, aby si koupili váš produkt, nebo to, že videa vložená přímo na vašem webu zvyšují konverzní poměr až o 80 %, zřejmě již dávno víte. V dnešním rozhovoru s Jakubem Ovesným z produkčního studia RoadCrossers se dozvíte, proč a jak optimalizovat svá videa, abyste získali kromě kvalitních zpětných odkazů i vyšší SERP rank nebo CTR a snížili Bounce Rate.

Jakub Ovesný Roadcrossers.com

Jakub Ovesný z produkčního studia Roadcrossers.com

1. Když hovoříme o SEO pro videa, bavíme se o klíčovém slovu v názvu videa, title, description, tagech, titulcích, které přiblíží video širšímu publiku např. lidem se sluchovým postižením, i o video XML sitemapě. Na co další by se měli majitelé e-shopů zaměřit, když chtějí svá videa protlačit“ do výsledků vyhledávání?

Určitě bych ještě doporučil náhledový obrázek thumbnail. Pokud je připraven speciálně pro účely videa a není náhodně vygenerovaný, tak dokáže zvýšit míru přehrávání videí až o 30 %. Samozřejmě je dobré mít zvlášť stránku pro dané video, na které je i textový přepis videa a obsahu, který se na daném videu nachází. S tím jde ruku v ruce i kvalitní optimalizace takové stránky. Protože v tom horším případě se na tuto stránku vyhledávač ani nepodívá, a tím pádem se k vašemu videu vůbec nedostane. Pokud například máte na takové stránce více videí, umístěte video, které chcete zobrazit ve vyhledávání, na první příčku.

Google totiž většinou indexuje pouze jedno video na stránku a většinou je to to první, na které narazí. Určitě nevkládejte to samé video na více míst na svém webu, z pohledu vyhledávače si totiž akorát vytváříte sami sobě konkurenci. Nesmíme zapomenout ani na optimalizaci videí pro mobilní zařízení. Ideální délka pro takové video by neměla překročit 60 vteřin.

Důležitým faktem je ale skutečnost, že téměř 85 % FB uživatelů přehrává video bez zvuku. To pro nás znamená, že kromě přidání titulků k voiceoveru je potřeba stejně tak zahrnout důležitá fakta a údaje přímo do videa, ať už formou animací, textu, nebo rovnou vizuálně ukázat produkt nebo službu.

2. Kromě on-page faktorů SEO pro video nesmíme zapomínat ani na off-page faktory – zpětné odkazy / zmínky na jiných stránkách, popularitu videa, aktivitu samotného kanálu. Co dalšího bys případně doporučil?

Určitě výběr dobré platformy pro upload videa. Je potřeba si uvědomit, čeho chceme videem dosáhnout. Když jde o brand awareness, uvažoval bych nad Youtube (dále YT) nebo Vimeem, tam ale hrozí, že se divák dostane spíš na jejich web než na ten váš, ale vzhledem k tomu, že YT je druhým největším vyhledávačem, vhodně umístěný odkaz přímo v popisu videa případně ve videu umí také pomocí.

Navíc, Google umísťuje videa z YT na takzvanou pozici nula, a dokonce s rich snipettem. Pokud chcete směrovat přímo na váš web, zde poslouží například Wistia, která automaticky vkládá k videím i SEO meta data. Ideální je, když uploadnete video obsah na více platforem. Vyhledávače vás budou více registrovat a budete se lépe zobrazovat.

Pokud umístíte hodnotný video obsah na sociální sítě, lidé jej budou rádi sdílet, případně vloží na svůj web a máte o zpětné odkazy postaráno.

V neposlední řadě je potřeba zaměřit se i na samotného diváka a to tak, že budete například aktivně odpovídat na jejich otázky v komentářích pod videem, aby měl jednoduše pocit, že o něj pečujete. Protože spokojený divák vám s větší pravděpodobností zanechá pozitivní feedback, like nebo jiný typ interakce, která vám pomůže.

3. Jaká jsou specifika v optimalizaci videí na Youtube, Vimeo, Facebook?

Všeobecně se nedá optimalizovat špatně vyprodukované video, tedy bez ohledu na platformu je fajn dodržet jistou kvalitu obrazu, zvuku, nějaké základní poslání, které má video předat atd. Tím bych určitě začal.  Dále je dobré přidat výzvu přímo do videa, ať už je to podnět na sdílení, návštěvu e-shopu, nebo kliknutí na odběr. Divák má tendenci tak učinit, pokud je vyzván přímo ve videu a nejen v jeho popisu.

Pak je tady již vzpomínaný základ vhodně vybraný titulek, popis a obrázek, ale nesmíme zapomenout ani na výběr kategorie, které nabízí YT.

Možná se to zdá jednoduché, ale je potřeba se zamyslet nad cílovou skupinou, která danou kategorii sleduje, zda není kategorie ve vztahu s nějakou další podobnou, která nám rozšíří záběr atd. Nebojte se využívat ani karty a endscreeny, které vám pomohou odpromovat značku, případně odkazovat na další videa.

Při endscreenech klaďte důraz na vizuál, měl by totiž diváka zaujmout a udržet jeho pozornost i po skončení videa.  Na Vimeu si zase můžete upravovat vzhled přehrávače, a proto by tam nikdy neměly chybět share ikony na sdílení vašeho videa. Také v nastavení povolte přidávání videa do různých tématických okruhů, které sdružují videa s podobným zaměřením.

FB je kapitola sama o sobě, ale mezi nejdůležitější faktory určitě patří nutnost zaujmout diváka v prvních 3 vteřinách videa, vizuální výzva k zapnutí zvuku a vytvořenívidea ve čtvercovém formátu, který je pro FB vhodnější.

4. Není pochyb o tom, že stoupá i význam rich snippets. Dokazuje to i loňská studie Ahrefs. Ze 112 milionů hledaných otázek byly u 14 milionech zobrazeny snippets. Víme, jak ovlivnit rich video snippets?

Bohužel od července 2014 Google dramaticky omezil rich snippets na videa mimo YT, tedy úplně nejzákladnější krok je uploadnout video na YT. Aktuálně tvoří YT videa až 80 % vyhledávání na Googlu.

Co se týče názvu, tak obecně Google zobrazuje videa, která obsahují klíčová slova jako how to, tutorial, recenze, review, video atd. Tedy slova, která by mohla napovídat, že dané video bude divákovi nápomocné. Tedy, když máte řekněme e-shop s košilemi, tak ideální je, pokud máte videa typu Tutorial: Jak uvázat kravatu nebo Video – Jak si vybrat vhodnou košili na váš typ postavy. Samozřejmě titulek by měl rovněž obsahovat i další klíčová slova vhodná pro vaši cílovou skupinu. Tedy, pokud máte kategorii košil, které jsou pro slavnostní příležitosti, název by mohl být Tutorial: Jak správně uvázat kravatu ke slavnostní příležitosti. Další věcí je umístění správných tagů. Nejhorší věc je jen tak naházet populární tagy, které mají vysokou návštěvnost. Takový přístup většinou diváka pouze odradí, protože nenajde to, co konkrétně hledá. Proto byste měli místo všeobecných tagů jako móda, design, kolekce…  zvolit spíš tagy jako slavnostní košile, kravata, uzel, návod. Další možností je vaše video propagovat, rozběhnout kampaň, ať už na Googlu nebo FB, přidat video do newsletteru atd. Každopádně úplnou kontrolu nad zobrazováním snippetů při vyhledávání nebudete mít nikdy, ale tyto tipy vám pomohou vytěžit z nich maximum.

5. Jak by mělo vypadat video Thumbnail, které pomůže zvýšit CTR?

Thumbnail musí být v první řadě snadno zapamatovatelný, musí upoutat pozornost a přinutit diváka, aby na něj klikl. Toho se dá dosáhnout například tak, že použijete kvalitní fotografii s dobrým rozlišením.

Nebojte se riskovat, zajímavější obrázek, který je už sice možná trochu clickbait, může mnohokrát zafungovat a opravdu navnadit diváka na kliknutí. Byli byste překvapeni, jak dobře to funguje.

Určitě ale pravdivě informujteo obsahu svých videí, protože není nic horšího než oklamaný divák. Pokud je v náhledovém obrázku něco úplně jiného než na videu, riskujete negativní reakce, disliky apod.

Snažte se jednotlivé náhledy na svém kanálu sjednotit.  Pokud například používáte v náhledu text, vždy se snažte použít stejný font a barvu.

Když už jsme u textů, je dobré je používat jako součást náhledu. S jejich pomocí můžete uvést diváka do obrazu a napovědět mu, o čem dané video bude.

Je nutné vhodně vybrat i celkovou barevnost obrázku, když bude například náhled příliš tmavý, může splynout s pozadím playlistu, který je černý.

Můžete vyzkoušet i grafické prvky jako zvětšení části obrázku, zakroužkování, označení šipkou nebo jiným elementem, který upoutá pozornost na jeho zajímavou nebo neobvyklou část.

Videa s dobře zpracovaným thumbnailem se častokrát umísťují ve vyhledávání výš, i když nemají až tak kvalitní obsah.

6. Pokud se majitel e-shopu nebo webové stránky rozhodne pustit do tvorby video obsahu, je rozhodně lepší, když jej svěří do rukou zkušeným profíkům, např. i vám z Roadcrossers. Když se však rozhodne, že se do toho pustí na vlastní pěst, má k dispozici smartphone s kvalitním foťákem nebo rovnou zrcadlovku, video si sestříhá přes appku nebo profi program, má šanci na úspěch?

V první řadě je potřeba si uvědomit, jakou roli hraje video v celém marketingovém plánu. Když je jeho podstatnou součástí, tak určitě doporučuji obrátit se na profesionály. Pokud se jedná pouze o doplňkový kanál, tak je zde samozřejmě možnost produkovat si jej i ve vlastní režii, ale za jistých okolností se prvotně ušetřené prostředky mohou obrátit proti vám a nemusí to dopadnout podle vašich očekávání.

Všechno totiž není pouze o profesionální technice a editovacím programu. Jako příklad mohu uvést roztrasené, neostré záběry, slabý zvuk, amatérsky vypadající grafiku nebo celkové zpracování. To všechno jsou věci, které mohou potenciální diváky odradit od dalšího sledování vašeho videa.  Pokud se například jedná o krátký návod, jak si uvázat již zmiňovaný uzel na kravatě, tak si umím představit, že tam stačí mobilní telefon. Ale když jste výrobcem luxusních kravat, na kterých se ten uzel dělá, tam bych to již neriskoval, protože kvalita videa pak určuje i kvalitu samotného produktu nebo služby. A když je video nekvalitní, je možné, že potenciální zákazník jednoduše odejde někam jinam.

 

Video marketing je další skvělá příležitost pro zefektivnění vašeho podnikání na internetu. S radami od zkušeného profíka vše zvládnete, i když jste v této oblasti úplný začátečník. Navíc, pokud jste svůj e-shop vybudovali na redakčním systému FLOX od ByznysWebu, k dispozici máte tzv. youtube widget, prostřednictvím kterého umíte video vložit i na svůj web. Odpadne vám tak spousta technických problémů nebo starostí s úložným prostorem, který pro videa potřebujete. Pozitivem je rychlé načtení videa a jeho správný formát.

Držíme vám palce a přejeme spoustu zhlédnutí vašich videí.

K tomuto tématu by vás mohly zajímat i naše další články:

Získejte nové zákazníky díky videu

Jak optimalizovat video obsah rozhovor s Jakubem Ovesným

Vložení videa do produktové fotogalerie

Využijte Youtube jako zdroj zpětných odkazů

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V ByznysWebu pracuji od r. 2009. Začínala jsem na supportu, kde jsem měla skvělou příležitost poznat, co podnikatele a majitele e-shopů a webových stránek skutečně zajímá a co potřebují. Proto se snažím hledat taková témata, které vám nabídnou užitečné odpovědi. Máte jiný názor? Budu vděčná za váš feedback – kvasnicova@biznisweb.sk :)