Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Open Source – ano nebo ne – 2.část

výhody a nevýhody joomla, drupal, wordpressMinulý týden jsme Vám v článku představili prvních 5 argumentů proti využití Open Source CMS systémů na tvorbu www stránky a e-shopu.

Kromě veřejného odbugovávání, komplikované údržby a updatů, nutnosti zásahu programátora, minimálního důrazu na použitelnost webu a nemožnosti přemigrování na cloud má využití Open Source CMS – Joomla, Drupal nebo WordPress další nevýhody.

1. Z dlouhodobého hlediska strávíte administrací mnohem více času – nyní nemám na mysli jen nepředvídatelné komplikace související s neschopností aktualizace nebo instalací doplňkových modulů, ale především hledání kompetentní osoby, která zrealizuje např. změnu kontaktních údajů. Uznejte sami, můžete si jako laik dovolit čekat několik týdnů na programátora na změnu adresy Vaší kamenné prodejny?

2. Mobilní aplikace na špatné úrovni – v době mobilní je samozřejmostí, pokud Váš internetový obchod nebo www stránka nabízí uživatelům i mobilní aplikaci nebo bezproblémové zobrazení na mobilních zařízeních. Bohužel, mobilní aplikace pro iOS nebo Android v Open Source CMS se jeví spíše jako beta verze. Například pro Open Source Joomla jsou k dispozici aplikace pro sdílení fotografií (více info). Nejlépe je na tom s mobilními aplikacemi WordPress.

3. Neadekvátní podpora – ano, existují sice uživatelská fóra, na kterých se dozvíte množství novinek o modulech a jejich využití a taky i příklady z praxe. No pokud narazíte na nový problém, se kterým se doposud komunita nesetkala, máte nulovou šanci na vyřešení. Určitě není vhodné, aby jste na začátku Vašeho podnikání na internetu začali stagnovat jen proto, že v Joomle, Drupalu nebo WordPressu není možné vyřešit situaci, která by se v případě volby jiného řešení dala nazvat banální.

4. Spolehlivého programátora nikdo nenahradí – na internetu najdete množství inzerátů od studentů,  kteří Vám nabízejí své služby za “pár kaček”. No ve skutečnosti často platíte za nic. Student najednou přestane komunikovat, nemáte šanci se s ním spojit a už vůbec ne dostat Vaše peníze zpátky. Dobře si proto rozmyslete, zda budete platit za holuba na střeše, nebo se porozhlédnete po rozumnějším řešení od výrobce eshop/web systémů.

5. Nerovný metr na uživatele – ne všechny pluginy jsou dostupné pro všechny země. Pokud konkrétní modul potřebujete pro bezproblémový chod Vašeho internetového obchodu nebo www stránky, opět si budete muset najmout  šikovného programátora nebo studenta, který se Joomle, Drupalu nebo WordPressu rozumí lépe než Vy.

Představme si ve zkratce výhody a nevýhody nejpoužívanějších Open Source CMS systémů.

Joomla – výhody

Početná komunita vývojářů pracuje na různých extensions alias pluginech. Vhodná zejména pro rozsáhlejší webové projekty.

Joomla – nevýhody

Patří mezi složité Open Source CMS systémy, vyžaduje si určitý čas, než se seznámíte s funkcionalitou. On-page SEO optimalizace je poměrně složitá, vyžaduje nainstalování různých pluginů. Neintuitivní administrace www stránky.

Drupal – výhody

Flexibilní pro zkušené vývojáře. Vhodný především pro větší webové projekty, které uživatelskou jednoduchost kladou na vedlejší kolej.

Drupal – nevýhody

Pro začátečníky absolutně nevhodný Open Source CMS. Minimální množství bezplatných pluginů a grafických šablon. Neintuitivní administrace www stránky.

WordPress – výhody

Co se funkcionality týče, WordPress patří mezi Open Source systémy s množstvím modulů a grafických šablon. Dal by se charakterizovat jako poměrně flexibilní, user friendly a vhodný i pro začátečníky.

Obsah může publikovat více autorů, příp. administrátorů.

WordPress – nevýhody

Hodí se spíš pro jednodušší prezentační www stránky nebo blogy. Většina grafických šablon zdarma se liší jen barevně, jsou si velice podobné.

Jak si vybrat to správné CMS pro Vaše www stránky/e-shopy?

V první řadě si sepište Vaše požadavky.

Ujasněte si, zda potřebujete jen prezentační www stránky nebo i internetový obchod.

Ať už se rozhodnete, že si www stránky nebo internetový obchod budete spravovat sami, nebo ne, vyhledejte si co nejvíce dostupných CMS systémů a otestujte si jejich funkcionalitu.

  1. Zaměřte se na úroveň podpory a ověřte si, jak rychle Vám pracovníci supportu odpovídají.
  2. Upřednostňujete intuitivní a user friendly administrační rozhraní?
  3. Informujte se o cenách a doplňkových službách.
  4. Zjistěte si, jak je to s updatem a aktualizací systému. Rovněž se zeptejte na možnosti úprav grafického designu nebo funkcionality.
  5. Do dalšího výběrového kola by měly postoupit jet ty CMS systémy, které nabízejí mobilní aplikace a bezchybné zobrazování na mobilních zařízeních.
  6. Ověřte si reference, příp. oslovte spokojené zákazníky a zeptejte se na jejich názor.

 

Zdroj:

 

vytvořit www stránku, vytvořit e-shop

tvorba www stránky

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V ByznysWebu pracuji od r. 2009. Začínala jsem na supportu, kde jsem měla skvělou příležitost poznat, co podnikatele a majitele e-shopů a webových stránek skutečně zajímá a co potřebují. Proto se snažím hledat taková témata, které vám nabídnou užitečné odpovědi. Máte jiný názor? Budu vděčná za váš feedback – kvasnicova@biznisweb.sk :)