Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Co stojí za úspěchem Jirky Rosteckého? – „Svou práci dělám nejlépe, jak dokáži“

Pokud chcete začít podnikat a rozjet svůj vlastní byznys na internetu, hledáte informace, tipy, různé success stories a hodnověrné zdroje s užitečným know-how. Jedním z portálů, kde je všechno uvedené hezky po kupě, je Mladypodnikatel.cz Jirky Rosteckého.

Jiří Rostecký, MladýPodnikatel.cz

Jirka Rostecký má za sebou spoustu úspěšných projektů, nespočet hodin nezištní pomoci neziskovkám, sbírku zajímavých ocenění a nedávno jej Forbes zařadil mezi českých 30 pod 30.
Zdroj foto: archiv Jirky Rosteckého. Autor: Jirka Chomát.

 

I přesto, že inspiruje především české podnikatele, sledujeme jej i na Slovensku.

Přečtěte si, proč se Jirka rozhodl ukázat světu, že se dá jít i jinou cestou, jak bojoval s trémou a co by doporučil začínajícím podnikatelům.

 

1. Jirko, v rámci 30 pod 30 na rok 2019 vás Forbes zařadil mezi Čechy, kteří mění svět kolem sebe. Blahopřeji, je to skvělá satisfakce za vaši práci. 🙂 Od 14 let se věnujete tvorbě webových stránek, založil jste spoustu projektů, jste členem neziskovky Radost dětem, přednášíte na školách, radíte podnikatelům, vaše rozhovory a know-how vydáváte nejen ve video verzi, ale i jako podcasty. Na svém blogu píšete, že vytváříte prostředí, ve kterém se lidé inspirují. Kdy jste si řekl, že toto je ta správná cesta pro vás?

Jiří Rostecký, MladýPodnikatel.cz

Jiří Rostecký z MladýPodnikatel.cz, zdroj foto: FB Jirky Rosteckého

Moc vám, Jano, děkuji. Umístění do žebříčku 30 pod 30 českého Forbesu mi udělalo obrovskou radost, ale ze všeho nejvíce mě potěšilo, jak velkou radost udělalo mým blízkým. Momentů, kdy vás podobným způsobem někdo tak významný jako Forbes ocení, není příliš. A proto jsem rád, že jsem tohle mohl svým nejbližším ukázat.

Je vtipné, že se mě ptáte na mou správnou cestu. Ta otázka zní tak, jako bych si ji jednoho dne položil a zodpověděl. Ve skutečnosti ale z většiny vůbec nevím, co dělám. Do mého života přicházejí a zase z něj odcházejí lidé, kteří mě mění, něčím mě obohacují nebo mi něco berou. Utvářejí moje hodnoty a způsob, jak přemýšlím nad životem a nad prací. Stejně tak mi ukazují i nové příležitosti a možnosti, které mi svět nabízí a já je dnes nevidím.

Přál bych si být tak chytrý, abych dokázal s přesnou strategií dosahovat všeho, po čem toužím. Problém je, že mi ti lidé přináší i nové touhy. To, co jsem chtěl před rokem, už letos nechci. Jsem zase starší, moudřejší a víc si cením věcí, které se nepíší do životopisu.

Takže ne, neexistuje moment, ve kterém jsem si řekl, že tohle je správná cesta. Nevím, co budu dělat za pár měsíců a jak se to bude jmenovat. Vím ale jistě, s kým tu cestu chci jít a co na ní po sobě chci zanechat.

 

2. Jak to všechno zvládáte? Máte kolem sebe tým dalších šikovných lidí?  

Fakticky kolem sebe tým lidí nemám. MladýPodnikatel.cz je one-man-show projekt. Dělám jej už několik let úplně sám, pouze krátce jsem zaměstnával asistentku a mám pomocníky při přípravě off-line akcí.

Nicméně můj tým se skládá z jiných lidí než ze zaměstnanců. Jsou to především všichni moji fanoušci. Vím, že to zní jako klišé, ale MladýPodnikatel.cz jsem zakládal z dětského pokoje a opravdu jsem neměl peníze na marketing. Byli to ale právě fanoušci, kteří moje články a videa sdíleli dál, podporovali mě svými komentáři a dávali mi najevo, že moje práce má smysl. Bez nich bych se až sem nedostal, a to i přes to všechno, kdy jsem je něčím zklamal.

Mou práci bych také nemohl dělat bez důvěry partnerů, jako je Tomáš Fiala ze Stable.cz, Miroslav Uďan a Radek Hudák ze Shoptet.cz, Jarda Vidim z eVisions.cz, Petr Skondrojanis z COCUMA.cz, Lukáš Jelínek z Freelance.cz, Michal Koubek z IdeaSupport.cz, lidí ze Skladon.cz a bez mnoha dalších. Díky jejich podpoře může MladýPodnikatel.cz fungovat a já jej mohu rozvíjet.

A samozřejmě bych se nikdy neobešel bez těch, které jsem už zmínil bez své rodiny a svých přátel. Vytvářet takový projekt je dost časově a překvapivě i psychicky náročné. Jen málo lidí ví, co se za tím vším skutečně skrývá. Ale já zase vím, že se na ně vždy mohu obrátit.

 

3. Jirko, na Mladypodnikatel.cz přibývá jeden skvělý rozhovor za druhým. Seděl jste tváří v tvář i známým a vlivným osobnostem. Míváte v takových chvílích trému? Jak se vám daří porazit ji? Kolik hostů se ve vašem studiu vystřídá za 1 týden?

Trému dostávám už jenom před holkama. Těm občas nerozumím, ale kdo jo? 😉 Jestli proti mně sedí kandidát na prezidenta nebo no-name vývojář z malé firmy odnikud, je mi už úplně jedno. Dříve jsem se hodně bál. Byl jsem schopný kvůli tomu nespat, před natáčením mi bylo špatně a před studiem hlídala mamka, kdyby náhodou dělal někdo v okolí kravál. Dneska jsem už ale klidný a už se ani tolik nepřipravuji.

Jiří Rostecký jako moderátor eventu MladýPodnikatel.cz

I Jirku trápila tréma. Vymyslel proto originální způsob, jak se jí zbavit. 🙂
Zdroj foto: archiv Jirky Rosteckého

Ta tréma chtěla čas. Vždycky jsem byl introvert, a tak jsem se učil mluvit s lidmi. Když jsem nasedl do taxíku, měl jsem za úkol řidiče rozpovídat, i kdybychom měli jezdit kolem Prahy. Přestal jsem tolik mluvit a začal jsem více naslouchat. A postupem času tréma zmizela. Dneska mám za den i 4 natáčení, ale nenatáčím každý den. Týdně vydávám mezi 2 a 5 videorozhovory.

 

4. Kromě motivačních podnikatelských příběhů natáčíte i Dobrovory. Rozhovory představující dobročinné projekty, jejichž cílem je i získání potenciálních dobrovolníků nebo podporovatelů. Ve spolupráci s ČTK spouštíte zase nový projekt pro budoucí profesionální novináře. První setkání se uskuteční již 26. února 2019 v sídle ČTK v Praze. Chystáte ještě nějakou novinku v roce 2019?

Víte, Jano, ono to podle mě není o novinkách. Já vím, že novinky vypadají skvěle na Facebooku. Všichni je ceremoniálně ohlašujeme a očekáváme ovace od všech, co nás sledují. A tak žijeme v závodu o to, kdo z nás se posune nejdál, bude nejlepší, největší a k nerozeznání od toho, jaký byl před rokem.

Já ale závodit nechci. Klidně budu celý rok 2019 stejný jako loni. Budu dál dělat svou práci nejlépe, jak dokážu. Budu se snažit co nejvíce inspirovat lidi a podporovat je v cestě za jejich sny. Natočím pro ně spoustu rozhovorů, ve kterých se pro ně pokusím získat co nejcennější rady do podnikání. Uspořádám spoustu off-line akcí, ze kterých si účastníci odnesou mnoho nových nápadů. Budu mít také hodně přednášek, na kterých se pokusím předat co nejvíce zkušeností studentům. A samozřejmě se pokusím co nejvíce pomáhat v dobročinných projektech.

Jirka Rostecký na jednej z prednášok pre študentov

Své letité zkušenosti předává Jirka i studentům. Nový projekt ve spolupráci s ČTK by měl pomoct nádějným budoucím žurnalistům.
Zdroj foto: FB archiv Jirky Rosteckého

 

A možná mě při tom všem napadne něco nového, co zkusím rozjet. Podobně mě napadl ten projekt s ČTK. Vadí mi, jak se v Česku zachází s novináři, tak bych chtěl přispět k tomu, aby budoucí generace novinářů byla co nejsilnější. Zkusíme to a uvidíme. Děláme to úplně zadarmo. Moc si přeji, aby to vyšlo. Když ne, zkusíme něco jiného.

 

5. Zatím z vás mám pocit, že jste v jednom kole. Stíháte vůbec relaxovat nebo je pro vás práce nejlepším relaxem? Jak si nejlépe vyčistíte hlavu?

Umět odpočívat je dost náročné. Znám jen velmi málo lidí, kteří to umí opravdu dobře. Odpočinek není o dvou dnech, kterým říkáme víkend a které si povinně ordinujeme jednou za týden. Je to mnohem víc a je to o těle i hlavě. Je to třeba o tom, že dokážeme odložit své mobily a nenecháme se chvíli vyrušovat tím světem, se kterým nás spojují. Je to také o tom, že se dokážeme na chvíli oprostit od svých problémů, zastavíme se a uvědomíme si, že se vlastně nic tak strašného neděje a že to chvíli počká. Je to o schopnosti užít si společný čas s těmi, které máme rádi. A především je to o schopnosti užít si čas sám se sebou. Já se to učím.

 

6. Jirko, kdybyste měl dát začínajícím podnikatelům 3 rady, které by to byly?

Tři originální rady, které by nikdo neznal, mě nenapadají. Napadá mě ale jedna, kterou jsem si uvědomil po několika letech a které si všímám u řady mladých podnikatelů. Přemýšlí až příliš nad tím, jak by jednou v budoucnu chtěli žít. A zapomínají při tom na ten život, který mají právě teď.

Já vím, že ta vnitřní touha něco velkého dokázat, je neúprosná. Nejste sami, kdo by chtěl vybudovat obrovskou firmu, dostat se do Forbesu, koupit si vlastní tryskáč a získat uznání od všech lidí kolem. Jenomže život není potom. Život je právě teď a jednou vám ten čas, který právě teď žijete, může hodně chybět.

Můžete zjistit, že sice máte obrovskou firmu, jste na titulkách, na zahradě vám stojí ten tryskáč a lidé, kteří vás vlastně vůbec nezajímají, vám tleskají vestoje. Jenomže vy se cítíte sami, je vám blbě a ta radost z toho všeho se jaksi nechce dostavit.

Já podobný moment zažil. Sice nemám tryskáč, ale dosáhl jsem něčeho, po čem jsem opravdu hodně toužil a na čem jsem pracoval dost dlouho. A neměl jsem to s kým oslavit, běhal jsem v té době po doktorech a spousta lidí mi blahopřála, jak jsem úspěšný. V tu chvíli jsem si uvědomil, jak zbytečné to všechno bylo a co musím změnit. Naštěstí jsem si to uvědomil brzy.

 

7. Můžete podnikatelům doporučit nějakou literaturu, e-booky, blogy nebo podcasty, které sledujete vy sám?

Asi se budete zlobit, ale nedoporučím. Nejspíš se shodneme na tom, že povinná četba na školách je šílená věc. Jsou v ní knihy, kterým studenti ve svém věku pořádně ani neporozumí, které je nezajímají a ze kterých si v tu chvíli nic neodnesou. Jenomže jednou, až přijde ten správný čas, jim tytéž knihy mohou změnit život.

Nevím, proč bych tady měl vytvářet další seznam povinné četby. Studuji to, co mě v danou chvíli nejvíce trápí a v čem se chci zlepšit. Baví mě filozofie, psychologie, sociologie a politologie. Rád studuji životopisy zajímavých osobností. Podcasty neposlouchám, e-booky se mi nikdy dobře nečetly.

Nikdo zatím nenapsal, nenahrál ani nenatočil to nejcennější přítomnost lidí. Disponujeme úžasnou schopností naslouchat ostatním. Jenom ji málokdy využíváme a spokojíme se s povrchními odpověďmi na své povrchní otázky. Já se nejvíce nenaučil z knih a podcastů, ale od lidí. A je na každém z nás, jakými lidmi se obklopí.

Proto ze všeho nejvíc doufám, že na té cestě, na kterou jste se ptala, potkám ty správné lidi a dokážu jim správně naslouchat. Možná nás právě teď čtou.

 

Jiří Rostecký, MladýPodnikatel.cz

Jiří Rostecký – kromě inspirativních rozhovorů se známými osobnostmi a zajímavými podnikateli na MladýPodnikatel.cz a provozování podcastu o podnikání a marketingu pomáhá i neziskovému sektoru. Ve svých 26 letech má na kontě i různá zajímavá ocenění, např. Křišťálovou Lupu 2016 za 3. místo v kategorii Obsahová inspirace a 5. místo v kategorii One man show, jeho podcast doporučuje i Forbes.

 

avatar
Autor: Jana Kvasnicová V ByznysWebu pracuji od r. 2009. Začínala jsem na supportu, kde jsem měla skvělou příležitost poznat, co podnikatele a majitele e-shopů a webových stránek skutečně zajímá a co potřebují. Proto se snažím hledat taková témata, které vám nabídnou užitečné odpovědi. Máte jiný názor? Budu vděčná za váš feedback – kvasnicova@biznisweb.sk :)