Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Jak zabránit odchycení a zneužití hesel?

Jak jste na tom se zabezpečením zařízení, přes která se připojujete do webu nebo k e-mailům?

Používáte antivirus, silná hesla a legální software?

jak zabránit odchycení a zneužití hesel

Pamatujete si ještě na Total Commander (TC)? Říkalo se, že používat TC je jako otevřít bránu virům. Pokud totiž aplikace ukládají hesla nesprávně, virus může zasáhnout přímo váš počítač.

Stejné problémy způsobí třeba i nelegální Windows. Nikdy nevíte, jaké nastavení vám může aktivovat.

Stačí jedna malá nepozornost, kliknutí na podvodný e-mail, který od vás vymámí heslo k e-mailu, a máte problém.

Se silným heslem ale dokážete jeho odchycení a následnému zneužití zabránit.

Jak vypadá silné heslo?

Silné heslo MUSÍ mít minimálně 8 znaků, přičemž musí obsahovat velké písmeno a speciální znak [ ] % @ . ( ) # = + $ ! ? { }. Na druhé straně NESMÍ obsahovat název účtu ani domény. Pokud vaše heslo není alespoň tak silné jako například qidwaQ-vlsteq#9856%nA, změňte ho. Ideálně hned teď. Všeobecně platí, že heslo je bezpečnější, když obsahuje náhodný shluk písmen a uvedených specifických znaků.

Jak zabránit odchycení a zneužití hesel?

Kromě silného hesla doporučujeme např.:

Klíčenku

Pokud patříte mezi příznivce Macu, pro správu hesel doporučujeme Klíčenku. Ta vám navrhne takové heslo, u kterého nehrozí prolomení. Přečtěte si více o Klíčence pro Mac a nastavení iCloud klíčenky na iPhone.

Ignorovat hoaxy

Možností na únik osobních informací a získání hesla je dnes kvantum. Kyberšikana, zneužívání fotografií, ale taky falešné správy, například s prosbou o pomoc, varováním před vymyšleným nebezpečím apod.

Scanování

Ověřte si výskyt virů na všech zařízeních, ze kterých se připojujete na internet. Zkuste třeba Malwarebytes.

Dvoustupňové ověření

Používáte dvoustupňovou autorizaci pro přihlášení k Gmailu? Skvělá věc. 🙂 Jako druhý stupeň ověření si můžete vybrat výzvu od Google, SMS/telefonický hovor nebo bezpečnostní klíč na svém smartphonu.

 

Jak zjistím, že mé heslo bylo zneužito?

Spameři si vaši e-mailovou adresu umí odchytit náhodným generováním, vyhledáním ze stránek, hromadných e-mailových diskusí nebo newsletterů. Pak vám jednoho dne přijde zpráva, kterou jste si údajně sami poslali. Nefigurujete na žádném spam listu, ale e-mail máte plný obtěžujících e-mailů, kterých se jen tak lehce nezbavíte. Zda je to i váš případ, zjistíte na haveibeenpwned.com.

 

Silným heslům 3x ZDAR a vám ještě příjemný zbytek dne. ツ

avatar
Autor: ByznysWeb.cz Tvorba webových stránek a e-shopu v responzivním designu a vlastním redakčním systému. Vytvořte si na zkoušku webové stránky a eshop zdarma. Na ByznysWeb lze snadno přemigrovat i zaběhnutý e-shop. Vyzkoušejte si, jak to u nás funguje. Vlastní e-shop si u nás vytvoříte rychle i bez programátora a grafika.