Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Další chyby protokolu HTTP

O stavovém kódu http protokolu 404 – stránka nenalezena jste se dočetli v předminulém článku. Stavové kódy HTTP představují odpovědi vašeho webu / web stránky na požadavek např. ze strany GoogleBot-a nebo SeznamBot-a. Stručně by se dali charakterizovat podle začínajícího čísla do pěti skupin:

 

chyby protokolu http, chybové hlásenia, http error1.. – informativní stavové kódy, tzv. provizórní odpovědi

2.. – informují o úspěšném zpracování požadavku

3.. – informují o přesměrováních

4.. – chyba na straně klienta

5.. – chyba na straně serveru

 

Dnes si stručně představíme další, nejčastěji se vyskytující, chyby stavového protokolu HTTP.

Vysvětlení nejobvyklejších stavových kódů nalezneme i v Google Webmaster Tools.

Stavový kód 200 – úspěšný požadavek

Standardní odpověď pro úspěšný HTTP požadavek. Informuje o tom, že realizace požadavku proběhla bez problémů a server poskytl požadovanou stránku.

 

Stavový kód 301 – trvalé přesměrování

Permanentní přesměrování. Velmi často se využívá v případech, kdy se migruje web stránka nebo e shop k novému providerovi. Díky 301-tce nedochází k žádným dlouhým výpadkům. Další uplatnění stavového kódu 301:

  • pokud existuje více URL adres, prostřednictvím kterých je možné zobrazit vaši doménu – např. www.hlavnidomena.cz nebo www.vedlejsidomena.cz, prostřednictvím 301 dokážete nastavit 1 nadřazenou URL adresu (tzv. kanonickou adresu)
  • pokud slučujete 2 weby dohromady a chcete zajistit správné přesměrování původních URL adres na správné stránky

Přesměrování 301 v praxi

Realizuje se přes .htaccess soubor, který vložíte na FTP do kořenového adresáře.

Ukázka kódu:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domena.cz
RewriteRule (.*) http://www.domena.cz/$1 [R=301,L]

Pokud jste náš klient a potřebujete přesměrování přes stavový kód 301 nastavit, kontaktujte nás.

Stavový kód 302 – dočasné přesměrování

Chápe vyhledávač stejně jako stavový kód 301, s tím rozdílem, že při dalších požadavcích indexuje původní adresu, protože 302 představuje jen dočasné přesměrování. 302-ku používejte pouze v situacích, kdy potřebujete v rámci reklamní kampaně nebo jiných aktivit nasměrovat vyhledávač na novou podsekci webu.

 

Stavový kód 403 – zakázáno

Server zamítl požadavek. Je možné, že server nebo hostitel nepovolil vyhledávači přístup. Ve výsledcích vyhledávání se váš web nebude zobrazovat. Zda taková situace nastala na vaší www stránce nebo e-shopu se dozvíte v Google Webmaster Tools v sekci Diagnostika – Chyby procházení.

 

Stavový kód 410 – trvale odstraněno

Indikuje definitivní odstranění nebo zničení požadované stránky. Vyhledávače na tento stavový kód reagují smazáním stránky z indexu. Využití 410-tky:

  • občas je možné 410-tku použít jako alternativu 404-ky – v případě zdrojů, které existovaly, ale byly smazány

Stavový kód 500 – interní chyba serveru

Většinou je následkem chybně nastavených souborů v .htaccess nebo httpd.conf, resp. modulem mod_rewrite. Informuje o tom, že chyba je na straně serveru. Pokud server neodpoví v rámci časového intervalu – většinou do 30 vteřin – prohlížeč vyhlásí Timeout, který ale není stavovou chybou protokolu HTTP. Vyjadřuje však přesně to samé, jako chyba 500 – “problém není ve vašem přijímači!”

 

Stavový kód 503 – služba není dostupná

Podobně, jako stavový kód 500, informuje o tom, že stránku není možné dočasně zobrazit kvůli chybě serveru – např. pravidelná údržba, restart nebo vypnutí serveru.

Jak správně přesměrovat web s více doménami?

Klienti nás často žádají o kontrolu přesměrování domén.

Správně je:

www.hlavnidomena.cz – 200

www.vedlejsidomena1.cz – 301

www.vedlejsidomena2.cz – 301

 

Nesprávné je řešení, při kterém se každá URL jeví jako samostatná doména. Odkazujete na duplicitní obsah, co Google penalizuje a považuje za zakázanou techniku. Výsledkem je trest za kopírování obsahu – nezobrazování odkazů ve výsledcích přirozeného vyhledávání :

www.hlavnidomena.cz – 200

www.vedlejsidomena1.cz – 200

www.vedlejsidomena2.cz – 200

 

Příklad: náš klient měl 3 domény, které ukazovaly kód 200. Všechny 3 byly tedy rovnocenné. Ve statistikách Google Analytics se zobrazovaly jen nesmysly. Potřebovali jsme zjistit, kterou doménu Google indexuje jako hlavní. K tomu slouží čarovné slovíčko cache.

Do URL řádku, před adresu domény, zadáme cache: – adresa tedy bude vypadat například takto cache:http://www.domena.cz

Doporučuji pracovat v prohlížeči Google Chrome, nakolik Mozilla Firefox a IE9 s tímto “zázrakem” nespolupracují.

Všímejte si, zda je název domény, zobrazen ve vyrovnávací paměti Google, totožný s názvem, který jste zadávali vy. Pokud se tak nestane a Google zobrazí jiný název, zjistili jste, že jako primární doménu indexuje jinou, než potřebujete.

V tom případě přichází na řadu přesměrování prostřednictvím stavového kódu 301.

Stavové kódy HTTP protokolu nejsou pro návštěvníky web stránky viditelné a pro běžné smrtelníky jsou v podstatě k ničemu. Pokud ale řešíte optimalizaci pro vyhledávače na vyšší úrovni, je dobré je znát a zjistit, co se v komunikaci mezi serverem a potenciálním klientem vlastně děje. Na zjišťování stavových kódů slouží například nástroj – http://web-sniffer.net/

V dnešní době nám však chyby protokolu HTTP umí ukázat i různé SEO analyzátory:

Návratový kód 200 nebo 301:

stavový kód protokolu http, stavový kód

 

nebo Google Webmaster Tools, který poukáže na chybu 404 – stránka nenalezena.

tvorba web stránek, tvorba eshopů

avatar
Autor: Petronela Jesenáková Ing. Petronela Jesenáková - PPC a SEO specialista, držitelka certifikátu Google AdWords Qualified individual - Reporting and Analysis. Je nejmladší z týmu "ByznysWebáků" a ráda poradí i Vám, jak vytvořit úspěšný web. Spravuje reklamní kampaně klientů v Googlu, Seznamu i na Facebooku.