Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Jak vyhrát konkurenční boj

Vaši zákazníci mají různé priority – na někoho platí nejnižší cena, na jiného dárek k objednávce nebo sleva na poštovné apod.

Lidé se rozhodují na základě ceny pouze v případě, že nevidí markantní rozdíl mezi jednotlivými nabídkami.

Konkurenční výhody pro firmy mohou být např.:

  • design, obal výrobků
  • inovace – výrobní materiály, ekologické technologie zpracování
  • původ výrobků
  • vyplnění tzv. díry na trhu – chybějící služba nebo produkt

jak vyhrát konkurenční bojKteré základní kroky můžete podniknout, aby si zákazník produkt koupil právě u Vás?

Nejdříve si samozřejmě zjistěte silné a slabé stránky Vašich konkurentů:

  • otestujte si zákaznický servis – úroveň supportu, reakční dobu, ochotu a komunikaci na sociálních sítích
  • srovnejte objednávkový proces – možná zjistíte, že mezi konkurenční výhody patří i platební systém, kt. Vy zatím nenabízíte
  • bloguje Váš konkurent? – přečtěte si jeho články, jak často publikuje nové blogposty?
  • má kamenný obchod? …

1. Nabízejte relevantní obsah – zákazník před samotným nákupem hledá, shromážďuje a srovnává informace o produktu. Důležité jsou i texty z vlastní dílny, žádné kopie “originálních” překladů od konkurence, kvalitní (a rovněž vlastní) produktové obrázky, 3D prezentace produktu nebo detailní popis materiálů, ze kt. je produkt zhotoven.

Content marketing je klíčovým faktorem úspěchu, co potvrzuje i Eduard Radimák z Content Marketing Hub, SK.

2. Získejte pozitivní reference – počítejte s tím, že Vaši zákazníci si Vás “proklepnou” i na sociálních sítích nebo ve srovnávačích zboží. I když jste dostali negativní ohlas, nezoufejte a odpovězte na něj! Vysvětlete, jak k tomu došlo, proč a jaká byla kompenzace:

e-shop referencia na sociálnej sieti

3. Udržujte web stránky a e-shop aktuální a snažte se co nejrychleji zakomponovat nové trendy:

4. Vyhněte se zbytečným komplikacím – stavte na jednoduché vyhledávání, jednoduchou orientaci na web stránce, jednoduché odeslání objednávky (např. i bez nutnosti registrace) nebo snadnou registraci k odběru novinek mailem. Do karet Vám rovněž nahrává i rychlost načtení web stránky nebo eshopu.

5. Stavte na kvalitu – pozáruční servis nebo prodloužená záruka, kvalitní materiály, profesionální telefonická podpora apod.

6. Vyvolejte ve Vašich potencionálních zákaznících pozitivní emoce – vzbuďte v nich pocit, že Váš produkt je přesně ten, který potřebují! Pomohou Vám v tom i produktová nebo tutorial videa, resp. 3D prezentace produktů.

tipy, ako poraziť konkurenciu, konkurenčný bojTIP: pokud nabízíte stejné produkty jako Váš konkurent, stavte na rychlejší a flexibilnější servis, opravu zdarma, osobní přístup, věrnostní body, doplňkové služby, nákup souvisejících produktů apod.

Další novinky o CMS Flox 2.0 najdete na našich stránkách.

Novinky ze světa internetového marketingu, SEO, PPC najdete na našem blogu o podnikání na internetu.

avatar
Autor: ByznysWeb.cz Tvorba webových stránek a e-shopu v responzivním designu a vlastním redakčním systému. Vytvořte si na zkoušku webové stránky a eshop zdarma. Na ByznysWeb lze snadno přemigrovat i zaběhnutý e-shop. Vyzkoušejte si, jak to u nás funguje. Vlastní e-shop si u nás vytvoříte rychle i bez programátora a grafika.