Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Když chcete podnikat na internetu, buďte optimisti, radí Peter Polakovič

Peter Polakovič spíker konferencie esko2017

Peter Polakovič, jednatel ByznysWeb, s.r.o a BiznisWeb, s.r.o.

Peter ví, o čem mluví. Optimismus a pevná vůle mu pomohly postavit se znovu na nohy, když jako 11letý ze dne na den ochrnul. I přes zdravotní komplikace dnes řídí úspěšnou firmu a radí e-shopařům, jak zefektivnit jejich podnikání na internetu.

A co je podle Petra základem tvorby úspěšného e-shopu nebo webové stránky? Přečtěte si dnešní rozhovor.

1.Peter, prokrastinace je dnes poměrně častým problémem podnikatelů. Máš nějaký ověřený recept, jak neodkládat své povinnosti na pozděj?

Staré známe heslo Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek je sice pěkné, ale ne vždy zrealizovatelné. 🙂 Proto se snažím stanovit si priority a delegovat úkoly kompetentním kolegům. Výrazně se tak zkrátí čas realizace požadavku klienta, resp. odeslání odpovědi, a mně zůstane více času na úlohy, které jsou spjaty s bezchybným chodem firmy. Snažím se využít každou volnou chvíli na maximum. Například i čekání při návštěvě lékaře je ideální na sebevzdělávání. Ať už jsou to e-booky, články autorů, jejichž blogy sleduji, vždy mám s sebou něco ke čtení.

2. V podnikatelských skupinách na Facebooku bývá poměrně častým dotazem – Jaké řešení pro tvorbu e-shopu zvolit? Jaký je hlavní rozdíl mezi tzv. krabicovým řešením pro tvorbu e-shopu, jako je např. ByznysWeb, a tvorbou internetového obchodu na míru?

dotazy o tom jak začít podnikat

Každý měsíc se v podnikatelských skupinách na Facebooku opakují dotazy začínajících e-shopařů. Proto je dobré, když všechny základní odpovědi najdou na 1 místě. Například i v e-booku Petra Polakoviče.

ByznysWeb stojí na stabilních základech. Firmu jsme nastavili tak, aby nás nepřekvapila žádná situace. Navíc mám kolem sebe tým skvělých kolegů, z nichž každý přesně ví, jaká je jeho úloha, a společně se snažíme udělat maximum pro spokojenost našich klientů.

Nám nejde jen o jednorázový nákup, jako v případě, že si zaplatíte studenta, který vám nainstaluje WordPress na nějaký hosting, udělá, co je potřeba, a poté se rozhodne odejít do zahraničí. Nemám nic proti freelancerům, je mezi nimi spousta zodpovědných lidí. Ale v praxi jsme se setkali právě s těmito scénáři.

Zaplatíte někomu XY tisíc Kč, máte web na míru, chvíli jste spokojeni. Ale pak najednou přijde aktualizace, Google si vymyslí SSL certifikát, zjistíte, že potřebujete responzivní webdesign, další platební bránu nebo napojení na dopravce, a když se spojíte s autorem webu, najednou jako by se do země propadl. Když vám náhodou telefon zvedne, za všechny tyto úpravy musíte znovu zaplatit, podotýkám, že ne malé částky. Tak vám nezbude nic jiného než se porozhlédnout po jiném řešení a otestovat si jednotlivé poskytovatele.

Smutné je, že toto je 60 % případů, kdy k nám klient přichází od konkurence, resp. z open source řešení. U nás vám takovéto nečekané investice nehrozí.

U nás vám takovéto nečekané investice nehrozíDo verzí Byznys a Premium, které jsou pro úspěšný internetový obchod nejvýhodnější, přibývají nové funkce automaticky, s každou (rovněž bezplatnou) aktualizací, přinášíme e-shopařům další inovace pro rozvoj jejich podnikání. Samozřejmostí je u nás telefonická a e-mailová podpora. A to častokrát řešíme věci, které si klienti mohou dohledat i sami ve FAQ. Ale telefonicky otázku nebo problém vyřešíme mnohem rychleji a více se tak s potřebami zákazníků seznámíme. To nám dále velmi pomáhá například při tvorbě newsletterů a článků.

Snažíme se produkovat opravdu unikátní a hodnotný obsah. Samozřejmě, tyto 2 tábory open source vs. closed CMS tady budou vždy, každý má svoji pravdu. Já osobně bych si web nebo e-shop nikdy nevytvořil na otevřeném kódu, do kterého mi může kdokoliv vstoupit a přepsat celý web, na řešení, které nemá stabilní tým programátorů. Stejně jako v případě hypotéky, snad nebudu riskovat úvěr v bance, která může kdykoliv zkrachovat, když mám k dispozici mnohem ekonomičtější řešení a na stabilních základech. 🙂

3. Proč ses rozhodl napsat e-book o podnikání na internetu?

BiznisWeb funguje již více než 15 let, na českém trhu je ByznysWeb 8 let. Za tu dobu jsme se nejen na supportu, ale i při osobních schůzkách s klienty setkali s prakticky stejným scénářem. Člověk se rozhodne, že začne podnikat. Neví ale, s čím a co všechno k tomu potřebuje. Samozřejmě chce, aby jeho podnikání bylo úspěšné a vydrželo. Online svět postupuje tak rychle, že naskočit do toho rozběhnutého rychlíku může být problematické. To byl hlavní stimul. No, těchto prázdných frází o tom, jak nastartovat podnikání na internetu, najdete množství. Je plno domácích i zahraničních motivátorů, kteří prodávají „zaručený recept na úspěch“.

Proto mě napadl koncept, že by součástí e-booku byly i příběhy našich e-shopařů. Podnikatelů, kteří již mají své začátky úspěšně za sebou a rádi se o ně podělí. A přesně takoví jsou naši klienti. Takže v e-booku se dočtete například i o tom:

  • jak dělat kvalitní zákaznický servis,
  • že své produkty dokážete prodat i bez drahých PPC reklam,

  • proč je důležité vybrat si spolehlivého dodavatele e-shopového řešení a dopravce

  • a samozřejmě o tom, jaké výhody nabízí ByznysWeb. 🙂

avatar
Autor: ByznysWeb.cz Tvorba webových stránek a e-shopu v responzivním designu a vlastním redakčním systému. Vytvořte si na zkoušku webové stránky a eshop zdarma. Na ByznysWeb lze snadno přemigrovat i zaběhnutý e-shop. Vyzkoušejte si, jak to u nás funguje. Vlastní e-shop si u nás vytvoříte rychle i bez programátora a grafika.