Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

HbbTV trendy na rok 2019

HbbTV a trendy na rok 2019

Hybridní platformu, HbbTV technologii nebo tzv. červené tlačítko nám již Aleš Sekanina z R2B2 představil.

 

Zajímá vás, zda je takováto reklamní kampaň vhodná i pro váš menší e-shop? Nebo si chcete přečíst více informací o internetové reklamě na televizních obrazovkách?

Čtěte dál, Aleš vám odprezentuje i ukázky úspěšných loňských kampaní a odhalí trendy na rok 2019.

 

1. Aleš, v seriáli o tom, jak dostat internetovou reklamu na televizní obrazovky, jste na našem blogu odprezentoval nové možnosti inzerce v rámci HbbTV. Změní se něco na programatickém tržišti v roce 2019? Přibudou nové formáty nebo nějaké vychytávky?

Aleš Sekanina, marketér R2B2

Aleš Sekanina, marketér v spoločnosti R2B2

Rok 2018 byl pro programatickou reklamu v HbbTV značně úspěšný. Jen počet inzerentů se v síti R2B2 zvýšil meziročně o 42 %.

Věříme, že i v následujícím roce se tento počet bude zvyšovat. Společně s tím bychom také chtěli rozšířit naše inventory o další televizní stanice, a tím pádem rozšířit i dosah programatické reklamy v HbbTV. Současně pracujeme na tom, aby inzerenti mohli tento typ reklamy nakupovat rovněž z dalších nákupních platforem DSP.

Samozřejmě budeme i nadále aktivně pokračovat v edukaci zadavatelů reklamy, aby se seznámili se všemi přednostmi programatického nákupu a uměli je ve svých televizních kampaních využít.

 

2. Aleši, máme k dispozici nějaká data o tom, kolik domácností má TV připojenou k internetu v ČR a SR?

Podle posledních čísel zveřejněných televizní společností FTV Prima v srpnu 2018 mělo v Česku přístup k HbbTV více než 2 miliony diváků. Ve srovnání s rokem 2017 je počet diváků vyšší o 700 tisíc. Na Slovensku se neoficiálně hovoří o půl milionu diváků s aktivním HbbTV. Naše partnerská společnost Hybrid Company, která společně s televizními společnostmi provádí měření v Česku, plánuje stejné měření provést v roce 2019 i na Slovensku.

 

3. Ukážete nám nejkreativnější a nejúspěšnější programatické kampaně loňského roku?

Jako první příklad můžeme uvést programatickou kampaň od UPC na Slovensku, kde zadavatel vyzkoušel A/B testování kreativ. Varianta banneru, která byla vytvořena za účelem dosažení co největší proklikovosti do reklamní aplikace, měla o 85 % vyšší míru prokliku než druhé reklamní sdělení, které neobsahovalo call-to-action textový prvek.

ukázka vizualizace kampaně v HbbTV

Vlevo ukázka vizuálu A bez CTA buttonu, vpravo vizuál B s CTA buttonem

 

ukázka kampaně v HbbTV

Vizuál B s CTA buttonem měl o 85 % vyšší CTR

 

Další kampaň, tentokrát pro Kingswood, obsahovala netradiční řešení v podobě animovaného banneru u formátu Push 2 Play. Výrazná kreativa diváky zaujala natolik, že s výslednou mírou prokliku 4 % se zařadila mezi nejúspěšnější kampaně v síti R2B2.

ukázka kampaně pro Kingswood

Poslední ukázka je opět ze Slovenska, konkrétně z kampaně pro Hornbach. Pro první sadu bannerů bylo mimo jiné využito obsahové cílení. To se zadavateli vyplatilo, protože ve srovnání s necílenou variantou bannerů byla míra prokliku o 92 % vyšší.

ukázka HbbTV kampaně pro Kingswood

4. Myslíte si, že HbbTV reklama má význam i pro malý nebo středně velký e-shop, který již má vybudovanou a v povědomí lidí jakžtakž známou svou značku? Samozřejmě, že na kreativní kampaně ve stylu velkých firem budget není. Můžete e-shopařům poradit, odprezentovat možnosti, které byste jim u nižšího rozpočtu doporučil?

Televizní obrazovka je stále nejefektivnějším reklamním médiem, což potvrzují i samotní inzerenti. A reklama v HbbTV je ideální volbou, jak se na tuto obrazovku dostat i s nižším rozpočtem. Je také důležité zmínit, že reklama v HbbTV se primárně nezobrazí v nějakém speciálním rozhraní, ale přímo během standardního vysílání. Inzerenti, v tomto případě e-shopy, navíc nemusejí investovat peníze do tvorby spotové reklamy, ale mohou zvolit bannerové formáty, které již využívají pro svou propagaci na internetu. Kampaně také mohou doplnit až o deset různých metod cílení, které programatický nákup nabízí. Jako příklad můžeme uvést bannerovou reklamu cílenou na region nebo město. Dále lze automatizovaně cílit reklamu podle vysílaného obsahu. Konkrétně může inzerent vybrat žánry, témata pořadů nebo sociodemografii diváků, u nichž bude reklamní sdělení zobrazeno. V neposlední řadě je tu i možnost storytellingu za pomoci retargetingu, který e-shopaři jistě dobře znají.

 

5. Storytelling funguje i v HbbTV. Na základě kampaní, které jste realizovali, můžete dát našim čtenářům nějaké tipy pro úspěšné programatické kampaně v R2B2 síti?

Jeden příklad může mluvit za všechny. Tím je v tomto případě programatická kampaň v HbbTV pro Škoda Auto, kterou zpracovala agentura OMD. Ve své kampani na model Škoda Karoq využili storytelling u Push 2 Play bannerů, přičemž u prospectingové části dosáhli CTR 2,5 % a u retargetovacího sdělení CTR přesáhlo dokonce 10 %.

Retargeting v HbbTV pravidelně využívá i naše společnost R2B2 v kampaních propagujících podcast Programatická minutka. CTR Push 2 Play bannerů se u těchto kampaní  pohybuje od 6 % až po 13 %.

Při využití storytellingu by reklamní sdělení, zejména v retargetovací části, nemělo pouze rozvíjet informace o propagovaném produktu či službě, ale zároveň mířit k požadované konverzi, například návštěvě webové stránky nebo telefonické poptávce.

 

6. Jsou nějaké blogy, publikace, e-booky, které se v souvislosti s HbbTV a programatickou reklamou vyplatí sledovat?

Novinky o HbbTV z CEE regionu přináší například zpravodajský portál Broadbandtvnews.com. O tématu Connected a Addressable TV píše ve svých publikacích organizace IAB Europe, konkrétní PDF si můžete stáhnout po registraci. Na českém a slovenském trhu mohu doporučit podcast Programatická minutka, který se zaměřuje nejen na HbbTV, ale také na online programatickou reklamu.

 

Aleš Sekanina, marketér R2B2Aleš Sekanina je v internetovém prostředí a reklamě jako doma. Několik let se pohyboval v e-commerce, kde spravoval obchodní a marketingová data velkým společnostem. Poté se začal více věnovat světu reklamy a médií a dnes pomáhá s marketingem ve společnosti R2B2.

Kontakty:

LinkedIn

 

K tomuto tématu by vás mohlo zajímat:

Nativní reklama v roce 2019

PPC trendy na rok 2019

Jak posunout marketing svého e-shopu na novou úroveň v roce 2019

Jak dostat svou internetovou reklamu na televizní obrazovky? (díl 1/3)

Jak dostat svou internetovou reklamu na televizní obrazovky? (díl 2/3)

Jak dostat svou internetovou reklamu na televizní obrazovky? (díl 3/3)

 

 

avatar
Autor: ByznysWeb.cz Tvorba webových stránek a e-shopu v responzivním designu a vlastním redakčním systému. Vytvořte si na zkoušku webové stránky a eshop zdarma. Na ByznysWeb lze snadno přemigrovat i zaběhnutý e-shop. Vyzkoušejte si, jak to u nás funguje. Vlastní e-shop si u nás vytvoříte rychle i bez programátora a grafika.