Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Umožněte zákazníkům platit v e-shopu v Bitcoinech

Ve světě, ale již i u nás, je stále větší a větší zájem o používání Bitcoinů. Nabídněte svým zákazníkům i tuto platební možnost.

I když některé velké společnosti přijímají Bitcoin, malé e-shopy se možná obávají jeho kurzových výkyvů a nepředvídatelné budoucí hodnoty. Na druhé straně, pro některé zákazníky je důležité, aby e-shopy přijímaly několik kryptomen kromě Bitcoinu. I mezinárodní transakce pomocí Bitcoinu mohou být výhodné pro obchodníky, kteří chtějí obchodovat za hranicemi.

Zaplatit Bitcoinem za nákup v e-shopu není žádné sci-fi. Tuto platební možnost nabízí v e-shop řešení ByznysWeb.cz platební brána GoPay. Případně stačí mít aktivovaný v e-shopu PayPal.

Co je to Bitcoin?

Ve skratce je to nezávislá virtuální měna – kryptoměna. Není potřeba, aby na žádnou část zpracování dohlížela banka nebo jakákoliv jiná instituce, protože Bitcoiny jsou decentralizovány. Ověření transakce je realizováno kolektivně členy Bitcoin sítě. To znamená, že můžete platit kdekoliv, kdykoliv a komukoliv, pokud máte připojení na internet. Platba je zpracována bez čekání a je nesrovnatelně levnější ve srovnání s ostatními druhy platebních možností. Nebudete platit vůbec nic nebo jen tisícinu jednoho Bitcoinu.

Co by jste tedy měli udělat? Není nutné se registrovat do žádného systému. Musíte si ale nainstalovat software, který vám umožní manipulovat s vaší virtuální peněženkou. Rovněž dostanete dvojici veřejných a osobních klíčů – žádné osobní údaje. První klíč je k vaší Bitcoin adrese. Tato adresa může vypadat například takto: HjP51sDB1V5fhjkf96Bs4h5t2Nm4d3g5 (34 znaků písmen a čísel) a slouží ostatním (např. svým zákazníkům) na zaslání peněz. Druhý klíč, soukromý, slouží vám a pro vaše platby ostatním (např. vašim dodavatelům).

Jak Bitcoin funguje?

Bitcoiny se vydělávají, netisknou se. Kolik Bitcoinů je právě v oběhu zjistíte zde: aktuální počet BTC . Můžete je získat pomocí výměny (v směnárnách nebo spíš na burzách) nebo tzv. miningem. Samotné transakce jsou v blocích, které jsou kryptograficky označeny tak, aby bylo velmi komplikované je napodobnit. Mineři (z ang. slova minor – horník) jsou lidi, kteří vytvářejí bloky a získavají 25 BTC jako odměnu za vytváření těchto bloků. Doslova se dá říct, že Bitcoiny těží. Dostanou je za náklady na „těžbu“, co je vlastně jejich počítačové vybavení a elektřina, ale samozřejmě i spousta stráveného času. To znamená, že mineři Vám rádi zaplatí bitcoiny, protože je získali „levně“ a hlavně je tak dostanou do oběhu.

Vývoj ceny Bitcoinu

Cena Bitcoinu se od svého vzniku v roce 2009 výrazně změnila. Původně byl Bitcoin považován za digitální “odpad” bez hodnoty, avšak s postupem času se stával stále více uznávaným a hledaným aktivem.

Během desetiletí se cena Bitcoinu zvýšila tisíckrát. Tento růst hodnoty přivedl do kryptosféry množství investorů a příznivců. Většina z nich si uvědomuje, že cena Bitcoinu nemusí být stálá a může podléhat značným výkyvům. Přesto je tento růst ceny Bitcoinu důvodem k pozitivnímu pohledu na jeho budoucnost.

Obchodníci a investoři po celém světě sledují Bitcoin a jeho cenu s zájmem a očekáváním. Pro některé představuje investice do Bitcoinu příležitost získat výjimečné zhodnocení svého kapitálu. Pro maloobchodníky a e-shopy je to příležitost přijmout Bitcoin jako platební možnost a získat přístup k novým zákazníkům a trhům.

Navzdory kolísání hodnoty Bitcoinu si mnozí lidé volí tuto kryptoměnu pro svou anonymitu a rychlost transakcí.

Zajímavost: Na Slovensku byl první bankomat z krajin EU. V současnosti patří k jedné z 21 krajin na světě, kde je bankomat na Bitcoiny.

Podívejte se na video o Bitcoinu:

avatar
Autor: ByznysWeb.cz Tvorba webových stránek a e-shopu v responzivním designu a vlastním redakčním systému. Vytvořte si na zkoušku webové stránky a eshop zdarma. Na ByznysWeb lze snadno přemigrovat i zaběhnutý e-shop. Vyzkoušejte si, jak to u nás funguje. Vlastní e-shop si u nás vytvoříte rychle i bez programátora a grafika.