Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Jak nastartovat online podnikání v roce 2024?

Online podnikání se stalo cestou k úspěchu pro mnoho podnikatelů, kteří kdysi začínali pouze s kamenným obchodem. Rok 2024 přináší nové příležitosti pro ty, kteří uvažují o založení svého vlastního online podnikání. V tomto článku se podíváme na to, jak založit e-shop a co můžete očekávat v tomto dynamickém odvětví.

S důkladnou přípravou a správným přístupem může dosáhnout úspěchu i nový e-shop a začínající podnikatel.

Jaká jsou rizika pro e-shopy v roce 2024?

Svět e-shopů se neustále mění. Pro každého, kdo chce dosáhnout úspěchu v online podnikání v roce 2024, je klíčové porozumět a přizpůsobit se aktuálním trendům, jako jsou:

  • vliv geopolitických událostí, aktuální války a inflace mají vliv na celý e-commerce a dodavatelský řetězec. 
  • Změny v ekonomickém prostředí: hospodářské podmínky se mění, což může ovlivnit i budoucí výdaje zákazníků. Vývoj na politickém poli může ovlivnit podnikatelské prostředí a zvýšit cenu práce, energie i produktů. 
  • Roste počet e-shopů, na trh vstupují i velcí hráči a online tržiště, což znamená větší konkurenci pro menší e-shopy. 
  • Hrozby z oblasti kybernetické bezpečnosti. 
  • Požadavky zákazníků na bezplatné vrácení zboží versus dlouhodobá neudržitelnost tohoto modelu a vysoká míra vratek zejména v odvětví módy.

Začínáme podnikat online

Spustit online podnikání v roce 2024 může být výzvou, ale s těmito klíčovými kroky a rozvahou můžete dosáhnout úspěchu i ve digitálním světě. Zde je několik kroků na začátek:

1. Vypracování konceptu

Na začátku každého úspěšného online podnikání je jasná myšlenka. Přemýšlejte o tom, jaké produkty nebo služby budete nabízet a koho a jak oslovíte online. Tato fáze je základem vašeho podnikání.

Přemýšlejte o tom, co dělá váš produkt nebo službu jedinečným a proč by měl zajímat zákazníky. Zapisujte si své nápady na podnikání.

AI GPT Dall-e: virtuální asistentka v práci potřebuje více než dvě ruce, nejlépe tři :-)
Obrázek vygenerovala AI ChatGPT Dall-E: virtuální asistentka v práci se třemi rukama (má hodně práce:)

Nabízíme vám několik nápadů na podnikání pro rok 2024:

Služby virtuální asistentky

E-shop pro produkty zaměřený na wellness / kosmetiku / drogerii

Online obchod s ekologickými produkty

Edukativní e-shop, online kurzy

Služby pro starší lidi (osobní setkání a rozhovor, dovoz léků, pomoc s nákupem)

Služby pronájmu luxusních vozidel / dovoz na letiště

Zážitková jízda elektromobilem

Volnočasové kroužky pro děti

Doučování cizích jazyků

Organizace dobrodružných výletů

2. Vytvoření e-shopu nebo webové stránky

Vytvořte si vlastní e-shop, nejjednodušeji pomocí stávající e-shop platformy (krabicový e-shop), která obsahuje vše potřebné pro online podnikatele. Tím dosáhnete rychlého spuštění e-shopu za minimální náklady.

tvorba úspěšného e-shopu ByznysWeb.cz, zkouška zdarma
Tvorba e-shopu u ByznysWeb.cz, zkušební verze zdarma

Důležité je mít přehledný a uživatelsky přívětivý design, který bude zákazníkům nabízet dobrý zážitek. Jednoduchý nákupní proces i na mobilu s možností platby kreditními kartami by měl být samozřejmost. Pamatujte, že vaše webová stránka je často prvním kontaktem se zákazníky. Pokud nabízíte služby bez e-shopu, určitě umístěte na webové stránce fotogalerii s popisky, reference a kontaktní formulář.

3. Výběr produktů pro e-shop

Rozhodněte se, co budete prodávat. Věnujte pozornost kvalitě a jedinečnosti vašich produktů, abyste oslovili zákazníky. Je klíčové najít spolehlivého dodavatele kvalitních produktů, abyste předešli reklamacím a nevyspytatelným problémům.

AI GPT Dall-e: muž ve skladu e-shopu s kosmetikou
Obrázek vygenerovala AI ChatGPT Dall-E: muž ve skladu e-shopu s kosmetikou

Stejně tak můžete zvážit možnost připojení se k vašemu dodavateli pomocí XML feedů, což vám ušetří čas při aktualizaci vašeho e-shopu. Další možností je napojit e-shop na sklad prostřednictvím účetního software, například Pohoda, nebo napojit e-shop na dodavatele pomocí API.

Důležité je také věnovat pozornost kvalitním popiskům k produktům. Někdy dodavatelé neposkytnou dostatečně podrobné informace o produktech. Pokud se rozhodnete přidat hodnotné a informativní popisky k produktům a k obrázkům, můžete si získat důvěru zákazníků a zvýšit svoji pozici ve výsledcích vyhledávání na Google.

4. Online marketing

Online svět je přeplněný obsahem a konkurencí. Proto je nezbytné, abyste věnovali čas a úsilí efektivnímu online marketingu. Ten je klíčem k úspěchu. Například můžete využít sociální sítě, jako jsou Facebook nebo Instagram, k získání sledujících a potenciálních zákazníků. Můžete investovat do PPC reklamy, která vás dostane před oči více lidí, ale vyžaduje finanční prostředky. Důležité je si stanovit cíle PPC reklamy, vyšší tržby, počet objednávek nebo jen návštěvnost webu či povědomí o značce.

AI GPT Dall-e: muž při videokonferenci v home office
Obrázek vygenerovala AI ChatGPT Dall-E: muž při videokonferenci ve svém home office

Velký význam pro dosažení organického nárůstu návštěvnosti má SEO (optimalizace pro vyhledávače). Při SEO ale může trvat déle, než se projeví výsledky vaší práce, pak to ale vypadá podobně jako v této statistice akvizice uživatelů GA4, kde má organická návštěvnost významný podíl na celkové návštěvnosti.

GA4: srovnání organické a placené návštěvnosti v e-shopu
Obrázek Google Analytics 4: organic vs. paid acquisitions

SEO si vyžaduje pravidelné úpravy a aktuální obsah, proto uvažujte o pravidelném vytváření obsahu (články, blog), který je optimalizovaný pro vyhledávače a zahrnuje relevantní klíčová slova pro vaši oblast. Tím můžete získat vyšší pozice ve výsledcích vyhledávání na Google.

Při online marketingu můžeme kromě zmiňovaných sociálních sítí a PPC reklamy využít i nástroj jako je Google My Business (Google firemní profil). Vytvoření si profilu na této platformě může pomoci vaší provozovně získat větší viditelnost v místních vyhledáváních.

Pokud je online marketing pro vás španělská vesnice, neváhejte využít služby specializované digitální agentury nebo odborníka na online reklamu.

Příležitosti pro malé a střední e-shopy v roce 2024

Nabízíme přehled toho, co mohou podnikatelé v e-commerce očekávat a kde by mohly být příležitosti pro jejich úspěch:

  • Zákazníci jsou orientováni na úsporu času při nákupu a na dobrou cenu. Personalizovaný přístup k zákazníkům je klíčovým faktorem úspěchu v e-commerce v roce 2024. E-shopy by měly usilovat o zlepšení zákaznické zkušenosti, což může zahrnovat rychlejší a efektivnější nákupy.
  • Nabídněte zákazníkům možnost vyzvednutí zásilek prostřednictvím oblíbených výdejních boxů, které jsou levnější než doručení objednávky kurýrem až domů. Trend doručování prostřednictvím výdejních boxů na úkor doručení kuriérskými společnostmi “just in time” bude pokračovat na Slovensku a v České republice.
  • Zvažte možnost jak ušetřit na provozu e-shopu, například skladový fulfillment pro zrychlení expedice. Sklady bývají automatizované, což snižuje náklady na zaměstnance díky sdílení pracovní síly.
  • Zvyšování důvěry zákazníků pomocí zpětné vazby v reálném čase prostřednictvím online chatu. Zdůrazněte výhody e-shopu: bezpečný a spolehlivý nákup pro zákazníky.
  • Mezinárodní expanze představuje největší příležitost. E-commerce roste všude a lidé stále nakupují online, zejména přes mobilní zařízení. Jak rozšířit e-shop o jazykové verze?
  • Marketplaces, známá také jako online tržiště, jsou často volbou pro mnoho online podnikatelů, kteří již dosáhli svého vrcholu a přemýšlejí o další expanzi.
  • Uvažujte o synergii mezi online a offline. Například, pokud provozujete kamenný obchod, snažte se využít online přítomnost k efektivnějšímu zlepšení zákaznických zkušeností a úspoře času.
  • Udržitelné podnikání a přírodní produkty: přitáhněte zákazníky, kteří jsou zaměřeni na bio – eko. Přečtěte si rozhovor s paní Monikou o jejím podnikání s e-shopem Naturshop.
  • Spolupráce s influencery nebo značkovými ambasadory je způsobem zvýšení viditelnosti a zájmu o vaše produkty nebo služby.

Online tržiště jako příležitost pro růst e-shopu. Jaké jsou výhody a nevýhody online tržišť?

Tyto platformy vám umožňují oslovit větší počet zákazníků a představit váš produkt široké veřejnosti. Pro zákazníka nakupujícího na tržišti je jednoznačnou výhodou široký sortiment a očekávání výhodného – levnějšího nákupu než v kamenném obchodě.

Avšak spolu s výhodami přicházejí také nevýhody tržišť, jako nižší rabat pro majitele e-shopu, protože se musí podělit o svou marži s tržištěm. Pro zákazníka, který chce nakupovat na tržišti, může množství zboží s nevhodně zvolenou filtrací a kategorizací produktů působit zmateně a nejasně, což ho nakonec odradí od nákupu na tržišti.

Pokud zvažujete vstup e-shopu na tržiště, zkontrolujte vzhled katalogu a možnosti vyhledávání produktů v daném tržišti. Nakoupili byste tam také vy jako zákazník?

Poplatky za zalistování na online tržišti a poplatky integrátorovi (ten, kdo vám pomůže s vstupem na tržiště a celkovým správným nastavením), mohou být vysoké, ale přesto tato možnost může zvýšit vaše tržby a být řešením, jak expandovat do zahraničí v relativně krátkém čase bez potřeby přemrštěných investic.

Chcete se dozvědět více o podnikání na online tržištích a promluvit si s zástupci konkrétních tržišť?

BaseLinker Expo 2024 – Marketplace Summit, který se uskuteční 04.04.2024 v Praze, je tím pravým místem! Čekají na vás přednášky, workshopy, panelové diskuse a VIP Networking afterparty.

Buďte připraveni na rizika a využijte příležitostí, které vám rok 2024 přináší.

Nečekejte na těžké časy, ale připravujte se na ně aktivně. Schopnost adaptovat se na nové podmínky, například diverzifikací sortimentu a přizpůsobení se měnícím preferencím zákazníků, budou klíčové pro úspěch v e-commerce v roce 2024.

avatar
Autor: ByznysWeb.cz Tvorba webových stránek a e-shopu v responzivním designu a vlastním redakčním systému. Vytvořte si na zkoušku webové stránky a eshop zdarma. Na ByznysWeb lze snadno přemigrovat i zaběhnutý e-shop. Vyzkoušejte si, jak to u nás funguje. Vlastní e-shop si u nás vytvoříte rychle i bez programátora a grafika.