Blog o podnikání na internetu
Poradce úspěšného podnikatele

Jak připravit svůj e-shop na vánoční sezonu? Tipy od Veroniky Filipin z Waterfall® faucet & furniture

ako pripraviť svoj e-shop na vianočnú sezónu - tipy od Veroniky Filipin z Waterfall® faucet & furniture

manželé Filipinovi úspěšně provozují e-shopy waterfall-products.cz a waterfall-furniture.cz v CMS FLOX 3 od BiznisWeb.sk/ByznysWeb.cz

Pro většinu e-shopů je vánoční sezona obdobím největších tržeb.

No, nebudu lhát, pro nás ne tak úplně.
Vodovodní baterie ani zámocký nábytek nejsou zrovna ideálním dárkem.

 

Přesto existuje pár způsobů, na které se zaměřit. A nejsou to jen vločky padající na homepage.

 

MARKETING

Klasické PPC

Pokud už do jakékoliv propagace investujeme, jedno z nejdůležitějších rozhodnutí je vybrat ty správné produkty. Parfémy se budou před Vánoci prodávat určitě lépe než opalovací krémy. Zní to až hloupě, ale někdy člověk v zápalu celoročního boje zapomene aktualizovat spuštěné kampaně a za tisíce inzeruje nesmysly.

U PPC bude nyní velká konkurence, zřejmě bude nutné mírně navýšit rozpočet a ceny za proklik, u titulků se pak zaměřovat na přidanou hodnotu jako „Doprava zdarma“, „Dárek zdarma ke každé objednávce“ apod. Zvláště pokud váš typ podnikání zahrnuje velkou konkurenci.

Google nákupy nám fungují výborně. I tam lze v Google Adwords a příslušné kampani dočasně vybrat vhodnější produkty k prodeji na vánoční období. A to opět nastavením vyšší maximální ceny za proklik u požadovaného produktu (CPC).

 

Sociální sítě

Jsou podle mě největším hráčem. Není nic jednoduššího, než když se zákazníkovi líbí, co vidí, a jde rovnou na web. Ať už získá pocit, že bez toho či onoho nemůže dál žít (my ženy víme, že tenhle balzám na vlasy bude určitě ten nejzázračnější), anebo ho pobaví a ze zvědavosti prostě proklikne.

ukážka vianočnej reklamy na Facebooku

Ukázka loňské vánoční reklamy waterfall-furniture.cz na Facebooku: “Sofa pod stromeček? Ještě jich pár máme 🙌🎅”

 

ukážka Instagram reklamy waterfall-furniture.cz

Ukázka Instagram reklamy waterfall-furniture.cz: “Jedno pro Vás jedno pro ni 🐈”

 

Obojí vytvořeno za pomoci aplikace Canvakde lze za minimální poplatek využít spoustu šablon a grafických prvků.

 

Relativní novinkou (alespoň pro nás…:) ) je Facebook obchod.

Ideální pro vytvoření „kolekce“ (jak složky pro třídění produktů Facebook nazývá) s položkami, které chcete v tomto období propagovat. Ty lze pak sdílet na zdi své stránky. 

ukážka vianočnej kolekcie na FB

Ukázka z vánoční kolekce sofa z waterfall-products.cz na Facebooku

Těžko pochopit, proč takový příspěvek nelze rovnou propagovat. Tato funkce je ze strany Facebooku zakázána. Stejného výsledku ale dosáhnete v záložce Správce reklam -> Vytvořit -> Prodeje z katalogu.

Příslušná kolekce se pak k propagaci přiřadí a zákazník po schválení roluje produkty, které jste vybrali.

 

Email marketing

Já osobně ho nesnáším a kromě velmi oblíbených a ověřených značek automaticky mačkám delete.

Je toho zkrátka moc. U určitého typu produktů však tato propagace může fungovat. Zvláště pokud máte správný okruh zákazníků a neodolatelné nabídky.

 

Blogeři a influenceři

Další zajímavý typ propagace, který se nutně nemusí týkat jen svátků. Při šikovném výběru produktu a propagující osoby může způsobit doslova lavinu. Obojí ale vybírejte pečlivě, jinak bude vynaložená snaha absolutně k ničemu.

Pokud jste dostatečně odpovědní, je vhodné si jednotlivé akce dopředu naplánovat.

My se však většinou řídíme aktuální inspirací. To nám umožňuje netradiční sortiment.

 

Příprava e-shopu

Předvánoční úklid

Kromě menších či větších grafických úprav e-shopu je vhodné si ověřit i dostatečné skladové zásobení bestsellery, proto je potřeba znát nejprodávanější produkty v e-shopu.

Naopak si vytipujte produkty, které ve skladu už dlouho leží ladem, a vytvořte na ně speciální akce, které se neodmítají. Jednak se jich konečně zbavíte, vytvoříte nové místo ve skladu, a čím méně bude produktů ve skladu na konci roku, tím více bude vaše účetnictví jásat. 🙂

Za zvážení stojí i možnost dárkového balení v košíku. Případně dárky a vzorky zdarma.

Když už vám to váš sortiment neumožňuje (jako nám 😀 ), můžete např. natisknout letáky se slevou na další objednávku.

Když je malér …

Jsme jen lidé, a i když se snažíme procesy, jakkoliv nám to doba umožňuje, automatizovat, může dojít k dodání špatného zboží, poškozeného zboží, k většímu zpoždění atd. I když se snažím v těchto případech zachovat chladnou hlavu, nejednou se nám stalo, že zákazník tu hadici u sprchy v krabici prostě nevidí a musíme ho navést, kde přesně leží, nebo že chce u bidetové spršky napojené na jednu vodu otáčet nepohyblivou pákou a utrhne ji, protože si myslí, že mu poteče i teplá… k chybám prostě dojít může.

Je dobré tedy zákazníkovi nabídnout satisfakci. Z vlastní zkušenosti vím, jaký to na mě udělá dojem, ať už jde o adekvátní slevu, či dárek navíc.

 

Nezbývá než popřát, abyste si našli dostatek času pro aplikaci alespoň některých způsobů vylepšení prodeje na předvánoční období. U nás se tvrdá práce vždy několikanásobně vyplatí.

 

S přáním velkého a bezproblémového vánočního prodeje.

Veronika a Miroslav 🙂

 

logo e-shopu Waterfall® faucet & furnitureE-shop Waterfall® faucet & furniture nabízí retro mosazné vodovodní baterie, designové vodovodní baterie, sprchy, vany, dřezy, koupelnové série, koupelnové doplňky, mozaiky, příbory, měděná světla pro všechny, kteří mají rádi retro, vintage, provence, rustikální, industriální nebo antický styl, jedním slovem neobvyklý design. V e-shopu waterfall-furniture.cz najdete zámecký, barokní a luxusní nábytek pro vaši pracovnu.

 

Ze série článků o tom, jak připravit svůj e-shop na vánoční sezonu by vás mohlo zajímat taky:

E-shop originalnehracky.sk – lídr na slovenském trhu s hračkami radí, jak vytěžit z vánoční sezony maximum

Jak se na vánoční sezonu připravují v e-shopu NaturShop.sk

Majo Ďurmek z e-shopu liliana.sk radí, jak vytěžit z vánoční sezony maximum

Jak se připravit na Vánoce aneb co udělat lépe nebo jinak – tipy z e-shopu Oxalisdessous.cz

avatar
Autor: ByznysWeb.cz Tvorba webových stránek a e-shopu v responzivním designu a vlastním redakčním systému. Vytvořte si na zkoušku webové stránky a eshop zdarma. Na ByznysWeb lze snadno přemigrovat i zaběhnutý e-shop. Vyzkoušejte si, jak to u nás funguje. Vlastní e-shop si u nás vytvoříte rychle i bez programátora a grafika.